Hlavní obsah

Japonská televize omylem varovala před dopadem severokorejské rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská veřejnoprávní stanice NHK nedopatřením rozeslala poplašnou zprávu. Informovala, že Severní Korea pravděpodobně směrem na Japonsko vyslala balistickou střelu, a vyzvala občany, aby se pokusili najít úkryt. Po pár minutách NHK varování odvolala s tím, že jde o nedopatření. Jde o již druhý podobný incident během několika dní. O víkendu se šířila zpráva o odpálení rakety KLDR směrem na Havaj.

Foto: KCNA, Reuters

Start severokorejské rakety Hwasong-15. Ilustrační foto.

Článek

Poplašnou zprávu o severokorejské balistické střele rozeslala stanice NHK v úterý okolo 19. hodiny místního času. Použila k tomu i aplikace pro mobilní telefony a webové stránky. Poplach byl odvolán po několika minutách.

Falešný poplach v sobotu vyděsil také obyvatele Havajských ostrovů. "Havaj ohrožuje letící balistická raketa. Vyhledejte okamžitě úkryt. Nejde o cvičení," stálo podle agentury AP v textové zprávě. Zpráva na ostrovech vyvolala paniku a pozdvižení na sociálních sítích.

Havaj ohrožují severokorejské balistické rakety, o nichž Pchjongjang tvrdí, že mají dostatečný dolet, aby zasáhly i pevninské území Spojených států. Americký ostrovní stát je severokorejskému území nejblíže. Na Havajské ostrovy by severokorejská raketa dopadla 20 minut po startu, připomněla ČTK.

Poplach byl na Havaji odvolán až po 38 minutách. Chybu způsobil pracovník varovného systému, který při přebírání směny testoval funkčnost a zprávu omylem vyslal.

Reklama

Výběr článků

Načítám