Hlavní obsah

Izraelci útočili na Súdán ve dvou vlnách, USA to věděly

Vysocí představitelé izraelských bezpečnostních složek potvrdili americkému listu Time, že v lednu útočily v Súdánu na kolonu nákladních aut se zbraněmi desítky izraelských letadel. Časopis o tom informoval s tím, že Američané o akci věděli, ale přímo se na ní nepodíleli.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Izraelský stroj F-16I startuje.

Článek

Podle izraelských bezpečnostních zdrojů útok podnikly stíhací bombardéry F-16I, které kryly stíhací letouny F-15. Po prvním útoku strojů F-16 nad konvoj zamířila bezpilotní letadla, aby ověřila výsledky náletu. Když se ukázalo, že kolona byla zasažena jen částečně, byl proveden ještě druhý útok.

"Byl to jen jeden nájezd a byla to velká operace desítek letadel,“ uvedl zdroj ke spekulacím, že napadeny byly dvě kolony, a to za podpory lodí.

Podle časopisu měl Izrael na přípravu útoku jen několik málo dní. Jakmile dostalo letectvo tip od tajné služby Mossad, začalo se připravovat na operaci, především poslalo do Rudého moře několik záchranných týmů pro případ, že by bylo nutné provést záchrannou operaci.

Podle Time byly Spojené státy o akci proti koloně dopravující zbraně z Íránu do pásma Gazy informovány, ale samy se na něm nepodílely.

Zbraně z Íránu do Gazy se touto cestou vedoucí před Jemen, Súdán a egyptský Sinajský poloostrov pašovaly už delší dobu. V lednu však byla poprvé kolona napadena.

Útok měl nejen přímý význam, že byly zbraně zničeny, ale také byl druhem varování radikálním Palestincům i íránským vůdcům, že dodávky zbraní do Gazy nebude Izrael tolerovat a že je schopen stále provést akce daleko za hranicemi své země. Stroje F-16I podnikající přímý útok musely opakovaně doplňovat palivo. 

O útoku poprvé minulý týden informoval Súdán, ale neuvedl, kdo přesně jej podnikl.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám