Hlavní obsah

Súdán viní USA a Izrael z náletu na konvoj se zbraněmi

Novinky, CBS
Aktualizováno

Súdánská vláda obvinila Spojené státy, že jejich letadla v lednu zaútočila na kolonu nákladních vozů a zabila 39 lidí. Američané útok oficiálně popřeli. Podle dalších spekulací mohl útok podniknout Izrael, neboť kolona 17 vozů převážela zbraně, a to zřejmě od pásma Gazy. I ten to ale popírá.

Článek

Podle korespondenta CBS pro bezpečnostní politiku Davida Martina útok podnikla izraelská letadla a útočila na základě lednové americko-izraelské dohody o spolupráci při zabránění pašování zbraní do pásma Gazy, ze kterého palestinští radikálové ostřelují území židovského státu.

Útok byl podniknut v poušti severozápadně od města Port Súdán u hory Al-Ša´anún. Zahynulo 39 lidí ze 17 kamiónů. 

Agentura Reuters zveřejnila i video k útoku, kde jsou na ranveji vidět izraelské stroje F16I, a mluví tam bývalý izraelský velitel letectva Avihu Bin Nun. Ten ale popisuje pouze to, jak by takový útok mohl proběhnout, přičemž v celém textu je použit podmiňovací způsob. 

Popisuje, že by šlo o obtížný úkol. "Předtím, než odstartujete, musíte vědět, že tam cíl je, a pět hodin před útokem musíte vědět, kde bude kolona o pět hodin později. Musíte doplnit palivo (z tankovacího letadla), protože nemůžete letět tam a zpět bez doplnění paliva, je to 1400 kilometrů," řekl Bin Nun.

Súdán je však podle něj legitimní terč útoku: "Súdán je nepřátelská země, podporuje Hamás, podporuje teroristy. Jsou jednou z těch zemí ve světě, které vedou vlastní válku na jihu, které je genocidou křesťanů, a v takovém případě musíme být připraveni k tomuto (útoku)."  

:. Letoun F-16I izraelského vojenského letectva, jeho zapojení do útoku ale není potvrzené.FOTO: ČTK/AP

Súdánský ministr pro silniční dopravu Mabrúk Mubarak Salím řekl: "Velká síla bombardovala malé náklaďáky převážející zbraně. Všechny je zapálila, zabila Súdánce, Eritrejce a Habešany.“

Izraelské letectvo se k tvrzení CBS odmítlo vyjádřit, útok ani nevyvrátilo, ani nepotvrdilo. List Ha´arec sice píše s odvoláním na CBS, že Izraelci podnikli útok, ale nemá jej z izraelských zdrojů potvrzen. List Jerusalem Post se vyjadřuje v tom smyslu, že izraelské letectvo je z útoku obviňováno.

Jerusalem Post s odvoláním na experta Reva Bhallu ze soukromé americké zpravodajské organizace Stratfor popisuje cestu, kudy a jak se zbraně pašují. Podle Bhally se zbraně do Gazy pašují z Íránu přes Jemen a Súdán a Sinaj za pomoci příslušníků libanonského Hizballáhu. Pozemní cesta je pro pašeráky bezpečnější než plout po Rudém moři, kde hlídkuje hodně amerických lodí.

Agenti Hizballáhu vstupují do Egypta na falešné pasy a tam najímají beduíny ze Sinaje, které uplácejí lehkými zbraněmi a libanonským hašišem. Ze Sinaje se pak u Rafahu pašují zbraně do Gazy podzemními tunely.

Agenti Hizballáhu vstupují do Egypta na falešné pasy a tam najímají beduíny ze Sinaje, které uplácejí lehkými zbraněmi a libanonským hašišem. Ze Sinaje se pak u Rafahu pašují zbraně do Gazy podzemními tunely.

Útok byl podniknut v posledních dnech operace Lité olovo, jejímž cílem bylo zabránit ostřelování Izraele palestinskými raketami. Dohodu údajně podepsala ministryně zahraničí Cipi Livniová a její tehdejší americká kolegyně Condoleezza Riceová.

Spekuluje se i o možnosti nasazení amerických strojů, protože Spojené státy se obávají, že v zemi působí islámští extrémisté. Dříve tam pobýval Usáma bin Ládin a režim má těsné vztahy s Íránem, své vojenské jednotky buduje podle vzoru íránských republikánských gard. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám