Hlavní obsah

Italští námořníci možná skončí na indickém popravišti

– Dillí

Indický nejvyšší soud v pondělí nařídil, aby vláda v Dillí našla řešení situace, v níž se nacházejí dva italští vojáci obžalovaní ze zabití indických rybářů. Indická justice případ řeší od roku 2012 a slíbila Římu, že vojáci nebudou čelit trestu smrti. Ministr vnitra ale podle deníku Times of India nyní možnost trestu smrti nevylučuje.

Foto: Reuters

Italští námořníci na loňských záběrech odcházejí od soudu.

Článek

Vojákům nově hrozí trest smrti, protože indický ministr vnitra souhlasil s tím, aby se na jejich kauzu aplikoval protiteroristický zákon. Indie přitom Itálii přislíbila, že vojáci hrdelnímu trestu čelit nebudou.

Massimilian Latorre a Salvatore Girone pracovali jako ostraha italského tankeru Enrica Lexie, který plul ze Singapuru do Egypta. Dvojice 15. února 2012 u břehů indického státu Kerala zahájila palbu na posádku indického rybářského člunu a dva muže zastřelila.

Stíhali je za vraždu

Italové byli zatčeni v neděli a stíhali je za vraždu. [celá zpráva]

Oba se ale dostali do Itálie, když se za ně zaručil velvyslanec. Indie požadovala jejich vydání, a dokonce kvůli tomu velvyslance zadržela. Řím je nakonec vydal, když Dillí slíbilo, že jim nebude hrozit trest smrti. [celá zpráva]

Itálie namítá, že k incidentu došlo v mezinárodních vodách  a rybářská loď nereagovala na výzvy nepřibližovat se k tankeru.

Pondělní slyšení soudu trvalo jen deset minut a soudce další jednání odročil na 3. února. Podle něj musí nejasnosti ohledně legislativy vyřešit vláda.

Kauza italských vojáků se už probírala i na úrovni Evropské unie a místopředseda Evropské komise Antonio Tajani minulý týden zdůraznil, že Brusel se bude snažit všemi prostředky zabránit tomu, aby Italové dostali trest smrti. Kvůli diplomatické roztržce s Indií rovněž loni odstoupil italský ministr zahraničí Giulio Terzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám