Hlavní obsah

Islámští radikálové na Filipínách přepadli školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Asi dvě stovky radikálů spjatých s teroristickou organizací Islámský stát zaútočily ve středu na jihu Filipín na vojenskou jednotku a zmocnily se vesnické školy. Přepadení školy skončilo, žádný žák není v zajetí radikálů. Armáda prošetřuje, zda si útočníci neodvedli pět dospělých, uvedl australský server 9News.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Filipínská policie kontroluje auta.

Článek

„Už je to vyřešeno,“ řekl brigádní generál Restituto Padilla: „Stáhli se, už tu nejsou. Areál školy je opět bezpečný.“

Potvrdil, že nedrželi žádné děti, prošetřuje se ale, zda útočníci neodvedli pět dospělých.

Škola Malagakitu byla přepadena ještě před zahájením vyučování v 05:45 tamějšího času, oznámil v rozhlase policejní inspektor z okresu Pigcawayan Realan Emamon. Podle něj útočili Bojovníci za islámskou svobodu Bangsamoro (BIFF).

Starosta města Pigkawayan odhadl počet útočníků v obci Malagakit na dvě stovky, anonymní policejní zdroje hovořily až o třech stovkách po zuby ozbrojených rebelů.

Akce na pomoc radikálům v Marawi

Inspektor nevyloučil, že útok by mohl být akcí na pomoc islamistům v asi o 190 kilometrů severněji ležícím městě Marawi. To je obléháno vládními vojsky pátý týden. V bojích o toto město na ostrově Mindanao zahynuly už stovky lidí. [celá zpráva]

BIFF je jednou ze skupin blízkých separatistické skupině Moro. Část jejích členů přešla do skupiny Maute. napojené na Islámský stát, která ovládla načas město Marawi. [celá zpráva]

Boje se rozhořely 23. května po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na předpokládaný úkryt Isnilona Hapilona, velitele teroristické skupiny Abu Sayyafa. [celá zpráva]

Na Hapilona, který je na seznamu nejhledanějších teroristů amerického ministerstva zahraničí, je vypsána odměna pět miliónů dolarů (117 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám