Hlavní obsah

Islámský stát pod tlakem přesouvá své centrum z Rakky do Mosulu

Aktualizováno

Radikálové z Islámského státu (IS) hromadně opouštějí Rakku, která je považována za metropoli IS, a přesouvají se do Mosulu. Jdou s nimi i jejich rodiny. Rakka je v posledních dnech cílem intenzivního bombardování Francouzů a Rusů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francie bombardovala pozice IS v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

O přesunu radikálů mluvil Ramí Abdar Rahmán, který hovoří z exilu za syrské ochránce lidských práv. Řekl také, že při ruských a francouzských náletech zahynulo v Sýrii za poslední tři dny 33 členů Islámského státu.

Mosul je druhé největší město, které IS ovládá, obsadil ho loni. Nachází se na severu Iráku, zatímco Rakka leží v Sýrii. Mezi nimi je město Sindžár, které minulý týden dobyli Kurdové.

Agentura AP ale uvedla, že zprávy o odchodu z Rakky nemusí být pravdivé. IS se prý připravuje na boj a civilistům brání z města odejít. Členové IS se naopak nastěhovali mezi civilisty, aby byli více chráněni. V okolí města jsou také vykopány tunely, jimiž se členové IS pohybují.  Agentuře to řekl jeden z obyvatel Rakky, který nyní žije v Turecku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Francie bombardovala pozice v Rakce v noci na úterý. Bomby dopadly na velitelství a také na výcvikové středisko islamistů.

Země začala s nálety už loni, po pátečních útocích v Paříži je ale zintenzivnila.

Operace proti IS plánuje i Turecko. Ministr zahraničí Feriduna Sinirlioglua řekl, že země nepřipustí, aby radikálové byli hrozbou pro tureckou hranici. IS kontroluje asi 98 kilometrů dlouhý úsek na syrsko-turecké hranici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko nasadilo do bojů s IS v Sýrii strategické bombardéryVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám