Hlavní obsah

Íránská šachová rozhodčí si v Číně nezahalila vlasy. Teď se bojí návratu do vlasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Nezahalila si vlasy, čímž v cizině porušila muslimská pravidla. Íránská šachová rozhodčí Šohreh Bajátová má teď obavy z návratu do své země. Šachový svaz Íránu po ní žádá omluvu, a navíc jí odmítl poskytnout záruku bezpečného návratu do vlasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránská šachová rozhodčí Bajátová se v průběhu šampionátu v Šanghaji objevila bez pokrývky hlavyVideo: Reuters

 
Článek

Dvaatřicetiletá Íránka během turnaje sice místy nosila hidžáb, ale neměla zakryté vlasy.

„Odporuje to mému přesvědčení. Lidé by měli mít právo vybrat si, jak se chtějí oblékat, ne k tomu být nuceni. Přistupuji k tomu, protože žiji v Íránu a nemám na výběr,“ uvedla Bajátová pro BBC.

Od Íránské islámské revoluce, která trvala deset let a skončila v únoru 1979, musí ženy povinně zakrývat vlasy. Porušení nařízení se trestá napomenutím, pokutou anebo uvězněním.

Foto: Yuri Maltsev, Reuters

Hlavní rozhodčí mezinárodního turnaje v Šanghaji Šohreh Bajátová

Íránský šachový svaz nyní žádá po rozhodčí písemnou omluvu. To ale Bajátová odmítla a svaz požádala, aby jí zaručil bezpečný návrat do vlasti, což pro změnu zamítla organizace.

Rozhodčí tak momentálně zůstává v Rusku, kam se ze Šanghaje přesunula. Má obavy, že by po návratu do Íránu mohla být uvězněna. „Možná ze mě chtějí udělat varovný příklad,“ obává se. Paniku u ní vyvolaly také reakce, které si přečetla na internetu.

Foto: Reuters

Šohreh Bajátová (stojící) zahajuje šachovou partii.

Bajátová je jednou z mála vysoce kvalifikovaných ženských šachových rozhodčích a jedinou z Asie.

Před třemi dny přitom z Íránu emigrovala jeho jediná olympijská medailistka Kimía Alízadeová. Bronzová taekwondistka z her v Riu v roce 2016 se tak rozhodla na protest proti současné politice a útlaku vůči ženám. Přesunula se do Nizozemska.

Reklama

Výběr článků

Načítám