Hlavní obsah

Indové zjišťují, jak je vlastně atentátník z Bombaje starý

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombaj

Indický soud nařídil lékařské přezkoumání jediného přeživšího teroristy z loňských útoků v Bombaji Mohammeda Adžmala Amira Kasaba. Testy jeho kostí a zubů mají určit jeho věk. Kasabův právník tvrdí, že mu ještě není 18 let a měl by stanout před soudem pro mladistvé. Kasabovi hrozí trest smrti.

Článek

Soud s mladým Pákistáncem začal po několika odkladech minulý pátek. Kasab je obviněn z vedení války proti Indii, z vraždy 166 lidí a ze spiknutí. Podle obžaloby byl úder teroristů válečnou akcí naplánovanou v Pákistánu. Mladík tam byl vycvičen.

Kasabův právní zástupce hned v první den soudu uvedl, že Kasab popírá svá předchozí přiznání, která si na něm údajně vynutili vyšetřovatelé silou. Obhájce dodal, že by jeho klient před stávajícím soudem vůbec neměl být, protože mu ještě není 18 let. Podle policie má však Kasab 21 let. Výsledky lékařských testů mají být známy v úterý.

Při útocích na hotely, restaurace, nádraží a židovské centru desetičlennou skupinou ozbrojenců zemřelo v Bombaji přes 170 lidí, včetně několika cizinců.

Z čeho je mimo jiné Kasab obviněn:

  • Mnohonásobná vražda
  • Vedení války proti Indii
  • Střelba na hlavním bombajském nádraží a před nemocnicí
  • Krádež vozu značky Škoda

Soudu čelí také dvojice Indů Fahím Ansárí a Sabahudin Ahmed. Jsou podezřelí z členství v organizaci Laškar-e-Taíba, kterou vyšetřovatelé viní z přípravy útoků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám