Hlavní obsah

Indka drží 12 let hladovku, obžalovali ji z pokusu spáchat sebevraždu

Dillí

Z pokusu o spáchání sebevraždy obžaloval v pondělí soudce v Dillí aktivistku ze severovýchodní části Indie, která už 12 let drží hladovku na protest proti zabíjení civilistů polovojenskými jednotkami. O případu informovala agentura Press Trust of India.

BEZ KOMENTÁŘE: Indka, která už 12 let drží hladovku, se objevila u soudu

 
Článek

„Nechci spáchat sebevraždu, můj protest je nenásilný. Chci žít jako lidská bytost, miluji život. Nechci si vzít život, ale žádám spravedlnost a mír,“ prohlásila před soudem 40letá Irom Šarmilaová. Dodala, že s protestem neskončí a odkázala se na příklad „otce národa“ Mahátmy Gándhího.

Aktivistka známá jako Železná lady z Manípuru zahájila protestní hladovku v listopadu 2000. Dokud v jejím domovském státě neskončí akce polovojenských jednotek AFSPA a její příslušníci nebudou zbaveni imunity ze zákona, odmítá pozřít nejen jídlo, ale také pití, nebo si jen vyčistit zuby vodou.

Policie ji v minulosti opakovaně zadržela a násilně napojila a nasytila. V roce 2006 se proto přesunula protestovat do hlavního města Dillí, kde ji zatkli a obvinili z porušení zákona. Případ se ale dostal před soud teprve teď.

Foto: ČTK/AP

Irom Šarmilaová

Jelikož Šarmilaová nepřiznala vinu, bylo řízení odročeno na polovinu května, kdy si soudce vyslechne svědky.

Aktivistku, které hrozí rok vězení, od soudu eskortovala policie zpět do Manípuru, kde ji drží v nemocnici ve městě Imphal a dvakrát denně vyživují přes hadičky. Žena se jen málokdy dostane ven a odmítá se setkat i se svojí rodinou. Uvedla, že kdyby se viděla s matkou, byla by v pokušení protest kvůli ní ukončit.

Zvláštní jednotky v Manipúru působí kvůli více než čtyřem desítkám radikálních skupin, které tam jsou aktivní. Případy údajného svévolného zabíjení ze strany bezpečnostních složek v současnosti vyšetřuje vládní komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám