Hlavní obsah

Indie ztratila kontakt se svou jedinou družicí, vesmírná mise skončila

– Dillí

První indická mise na Měsíci předčasně skončila. Indická organizace pro výzkum vesmíru (ISRO) oznámila, že v noci na sobotu místního času ztratila rádiové spojení se svou jedinou družicí Čandrájan-1, kterou za před rokem slavnostně vyslal k Měsíci. Ambiciózní projekt v hodnotě 80 miliónů dolarů (zhruba 1,4 miliardy korun) tak přišel vniveč.

Článek

Vypuštění družice zařadilo Indii mezi světové průkopníky výzkumu vesmíru v čele se Spojenými státy  Ruskem, Čínou či Japonskem.

"Mise tím definitivně skončila. Ztratili jsme kontakt s plavidlem,“ citovala agentura AFP šéfa projektu M. Annaduraje. 

Indie vypustila družici Čandrájan-1 v říjnu minulého roku, již po několika měsících už se ale potýkala s problémy, když se vlivem slunečné radiace spálil jeden z jejích senzorů. Kvůli tomu musely být odloženy některé vědecké experimenty a družice se musela vzdálit na oběžnou dráhu ve vzdálenosti 200 kilometrů od Měsíce z původní vzdálenosti sta kilometrů.

Průzkum vesmíru na úkor chudoby

Mise měla původně trvat po dva roky a na ni měla v roce 2012 navázat další, v jejímž rámci chtěla Indie vyslat na Měsíc průzkumné vozidlo. ISRO měla také v plánu vyslat další družice k Marsu a Venuši.

Indický vesmírný výzkum budil však také rozhořčení. Kritikové Indii vytýkali, že se navzdory stovkám miliónů živořících obyvatel zapojuje do soutěže ekonomicky vyspělých zemí v dobývání vesmíru. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám