Hlavní obsah

Indie zavedla nejrozsáhlejší zákaz kouření

Novinky, BBC, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Indie si ve čtvrtek připomíná výročí narození někdejšího politického a duchovního vůdce Mahátmy Gándhího. Činí tak mimo jiné opatřením, které by Gándhí uvítal - uvede v platnost nejrozsáhlejší zákaz kouření na světě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na 1,2 miliardy Indů si už nebude smět zapálit v barech, úřadech nebo na autobusových zastávkách. Porušení zákazu by je stálo 200 rupií (přes 60 korun), což je pro mnohé z nich ekvivalent denního výdělku.

Odborníci si jsou vědomi toho, že zákaz bude přesto hojně porušován a potřebuje čas. Úřady už zatrhly plivání a močení na veřejných místech a výsledky jsou nepatrné. Experti ale dodávají, že trend rychlého přijímání západního životního stylu nově bohatnoucí střední třídou vyžaduje akci.

Vláda tvrdí, že 40 procent problémů, které ohrožují zdraví Indů, mají spojitost s tabákem. Pravidelně ho užívá asi čtvrt miliardy lidí a stoupá obliba kouření mezi ženami a mladistvými. Až 600 miliónů kuřáků je podle ministerstva zdravotnictví mladších třiceti let.

Mahátmá Gándhí (2. října 1869 - 30. ledna 1948)

Byl indickým filozofickým a politickým vůdcem. Vedl nenásilné hnutí za indickou nezávislost na Velké Británii, které bylo dosaženo v roce 1947.

Poté, co vypukl spor s dnešním Pákistánem o území Kašmíru, který vyústil ve vleklý krvavý konflikt mezi hinduisty a muslimy, byl Gándhí situací zaskočen a vyzýval k usmíření. Koncem ledna 1948 ho však zastřelil náboženský fanatik Gódséh.

Kde si už Indové nezapálí nádraží, autobusové zastávky úřady, knihovny a soudní budovy restaurace, hotely, bary a hospody letiště auditoria, kina nemocnice a zdravotnická zařízení tržiště a nákupní centra diskotéky a kavárny školy a zábavní parky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám