Hlavní obsah

Indie schválila rekordní potravinovou pomoc chudým, kilo rýže bude za korunu

Dillí

Indický parlament schválil gigantický program potravinové pomoci, která má zajistit dvěma třetinám obyvatel levné jídlo. Na osm set miliónů Indů bude v jeho rámci dostávat pět kilogramů obilnin měsíčně za subvencované ceny. Zemi to přijde na 24 miliard dolarů (384 miliard Kč).

Foto: B Mathur , Reuters

Premiér Manmóhan Singh a předsedkyně INK Sonia Gándhíová

Článek

Vláda již minulý měsíc nařídila spuštění programu zvláštním dekretem. Schválit jej ale musí ještě horní komora parlamentu. Podle programu přijde kilo rýže na tři rupie (méně než jedna koruna), kilo pšenice na dvě a kilo prosa na jednu rupii (30 haléřů).

Indie se potýká s velkým množstvím podvyživených lidí, zejména dětí. Podle údajů OSN žije zhruba čtvrtina z celosvětového počtu hladovějících právě v Indii, která patří mezi největší producenty potravin na světě.

Nový program je rozšířením dosavadního systému, který poskytoval levné potraviny 218 miliónům lidí. Nový je bude poskytovat 75 procentům vesničanů a padesáti procentům obyvatel měst.

Potraviny k lidem často nedorazí

Podle kritiků představuje plán mrhání veřejnými prostředky. Odborníci upozorňují, že velká část levných potravin k chudým lidem nakonec v důsledku korupce nedorazí. Tvrdí také, že program je politicky motivován, má zajistit vítězství Indickému národnímu kongresu (INK).

Program na jednom z mála vystoupení na veřejnosti hájila i předsedkyně strany Sonia Gándhíová, která kritiku odrážela. Tvrdila, že pokud Indie na něj nemá zdroje, musí je vytvořit.

Země se potýká s inflací a extrémním nárůstem ceny cibule, což podkopává věrohodnost uskutečnitelnosti programu. Cibule je pro indickou kuchyni klíčovou surovinou, pokud je drahá, často to vyvolává politické nepokoje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám