Hlavní obsah

Indie přerušila vojenské diplomatické styky s Čínou

Dillí

Indie přerušila vojenské diplomatické styky s Čínou, uvedly v pátek agentury. Jde o reakci na odmítnutí Pekingu udělit víza indickému generálovi, který velí operacím v indické části sporného regionu Kašmír, jenž je rozdělen mezi Indii, Čínu a Pákistán.

Foto: Profimedia.cz

Čína si nárokuje část Kašmíru, který spadá pod indickou kontrolu. Na snímku indičtí vojáci u Šrínagaru.

Článek

Zmíněná diplomatická roztržka vytváří nové napětí ve vztazích mezi těmito dvěma asijskými jadernými velmocemi, které soupeří o politický vliv i nerostné zdroje.

Čína a Indie se přou o společnou hranici a svedly kvůli tomu dokonce v roce 1962 krátkou válku. Čína rovněž léta kritizuje Indii za poskytování útočiště exilovému tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi. Dillí je zase trnem v oku vojenská spolupráce Pekingu s Pákistánem, což je tradiční rival Indie.

Nejnovější spor se vede o zamýšlenou srpnovou návštěvu indického generála B. S. Džasvala, který je odpovědný za operace indické armády v indickém státě Džammú a Kašmír obývaném muslimskou menšinou. Boj armády se separatisty, kteří požadují nezávislost indické části Kašmíru nebo jeho připojení k Pákistánu, si od roku 1989 vyžádal tisíce lidských životů.

Podle listu The Times of India Peking návštěvu zmíněného generála, která se měla uskutečnit tento měsíc, odmítl s tím, že Džasval má kontrolu nad oblastí, na jejíž část si Čína činí nárok. Indie ovládá 45 procent Kašmíru, Pákistán třetinu a zbytek připadá Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám