Hlavní obsah

Indie otestovala námořní verzi protilodní střely BrahMos

– Dillí
Novinky, Alex Švamberk

Indie v neděli s úspěchem otestovala nadzvukovou protilodní střelu s plochou dráhou PJ-10 BrahMos. Oznámila to v pondělí indická Organizace pro obranný výzkum a vývoj (DRDO) s tím, že střela byla vypálena z lodi INS Chennai a zasáhla cíl v Arabském moři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indie úspěšně otestovala nadzvukovou řízenou střeluVideo: AP

 
Článek

Torpédoborec INS Chennai má vlastnosti stealth, takže je obtížně zjistitelný radary. Střela vypálená z tohoto plavidla provedla při testu složité manévry.

„BrahMos jako hlavní úderná zbraň zajistí nepřemožitelnost válečné lodě tím, že zasáhne cíle na hladině na velkou vzdálenost, takže se z torpédoborce stane další smrtící platforma indického námořnictva,” uvedlo ministerstvo obrany podle listu Hindu.

Čína zneužila pandemie, aby prosazovala své územní zájmy

Svět

Kvůli napětí s Čínou v Ladaku odpálila v posledních týdnech Indie několik raket včetně pozemní verze BrahMosu s doletem 400 km, jež je určená k útokům na cíle na pevnině. Dále vypustila střely proti radiolokátorům Rudram-1, laserem naváděné protitankové rakety či hypersonické střely Sharuya, která může nosit jadernou hlavici.

Rusko-indická střela

Střelu BraMos vyvíjejí společně DRDO a ruská firma NOP Mašinostrojenija. Jde o vylepšenou variantu ruské střely P-800 Oniks.

Indové označují BrahMos za nejrychlejší střelu s plochou dráhou na světě, protože překonává rychlost zvuku až 2,7 krát. Vysokou rychlost jí zajišťuje kombinovaný pohonný systém. Zrychlení ji dává raketový motor a dále ji pohání náporový motor s podzvukovým spalováním, tzv. ramjet.

Vývoj začal v roce 1998 a první testy se uskutečnily v roce 2001. O tři roky později byla odpálena z mobilní rampy a v roce 2008 byla poprvé odpálena z paluby lodi a v roce 2013 zařazena do výzbroje. Tehdy také byla poprvé při testu odpálena z pod hladiny moře, z ponorky.

Indie nad oceán z letadla vypustila nadzvukovou střelu s plochou dráhou letu

Svět

Indie už před třemi lety otestovala odlehčenou verzi střely určenou pro vypouštění ze vzduchu, když ji odpálila z letadla Suchoj Su-30 MKI. Tuto verzi má ve výzbroji od loňského roku. V témže roce byla otestovaná i verze ER s prodlouženým doletem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám