Hlavní obsah

Hongkongu provázely 15. výročí vrácení Číně tisícové protesty

Hongkong

Desítky tisíc protestujících dnes vyšly do ulic Hongkongu s tvrzením, že není co slavit 15 let poté, co se tato někdejší britská kolonie vrátila pod čínskou správu. Nespokojenost demonstranti vyjadřovali i s přítomností čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa, který přiletěl, aby se zúčastnil oficiálně vyhlášených oslav a byl přítomen přísaze nového hongkongského nejvyššího představitele, napsala agentura AFP.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Shromáždění v ulicích začalo poté, co nový předseda výkonného orgánu zvláštní oblasti Hongkong Leung Čchun-jing složil před Chu Ťin-tchaem přísahu.

Článek

Shromáždění v ulicích začalo poté, co nový předseda výkonného orgánu zvláštní oblasti Hongkong Leung Čchun-jing složil před Chu Ťin-tchaem přísahu. Následný prezidentův projev přerušil demonstrant přítomný mezi zhruba 2300 hosty ve sjezdovém sále, který opakovaně vykřikl: "Konec vlády jedné strany!" Muži se ještě podařilo zmínit se o potlačeném prodemokratickém povstání na náměstí Tchien-an-men v roce 1989, než ho umlčela ochranka a frenetický potlesk adresovaný Chu Ťin-tchaovi.

V Hongkongu dlouhodobě sílí nespokojenost vůči Pekingu, kterou rozdmýchávají takové problémy vzešlé po předání správy, jako jsou prudce rostoucí ceny za bydlení, omezená demokracie a zasahování Pekingu do dění v bývalé britské kolonii. Enkláva svého nejvyššího představitele zatím nevybírá prostřednictvím voleb; o tom, že funkce bude svěřena Leungovi, rozhodl v březnu zvláštní výbor, v němž dominují příslušníci propekingské podnikatelské elity.

Demonstranti, kteří dnes vyšli do ulic většinou v barvách smutku bílé a černé, zastupovali celou škálu obyvatel od služek po inženýry. "Věci v Hongkongu se podstatně zhoršily," řekl shromážděným Eric Lai z Fronty pro občanská lidská práva. "Naše práva jsou vážně ohrožena," zdůraznil.

Sedmatřicetiletý Jacky Lim, který na protestní akci přišel s bývalou hongkongskou koloniální vlajkou, podle AFP prohlásil: "Dnes není co slavit. Komunistická strana postupně Hongkong ničí. Jasné vměšování Pekingu do zvolení Leunga je toho průzračným důkazem."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám