Hlavní obsah

Hongkongská policie zatkla mediálního magnáta Jimmyho Laie

– Hongkong

Hongkongská policie zatkla v pátek mediálního magnáta a kritika Pekingu Jimmyho Laie a další dva prodemokratické aktivisty. Trojice čelí obvinění z nepovoleného shromažďování, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hongkongská policie zatkla mediálního magnáta Jimmyho LaieVideo: AP

 
Článek

Lai, který patří k hlavním sponzorům hongkongského prodemokratického hnutí, byl podle Cable TV a TVB News zatčen ve svém domě. List Apple Daily, který spadá pod mediální společnost Next Digital vedenou Laiem, uvedl, že magnát čelí obvinění z účasti na nepovoleném pochodu, který se uskutečnil loni v srpnu.

Zatykače přichází po období relativního klidu, jemuž předcházely několikaměsíční protivládní protesty. Loni 31. srpna se v Hongkongu uskutečnily jedny z nejtvrdších střetů mezi policií a demonstranty. Pořádkové síly tehdy proti davu použily slzný plyn i vodní děla, zatímco demonstranti házeli zápalné láhve.

Hongkongské úřady od té doby za účast na protivládních demonstracích zatkly více než 7000 lidí, mnozí z nich čelí obvinění z výtržnictví, za což jim hrozí až desetileté vězení. Kolik lidí je stále ve vazbě, podle Reuters není jasné.

Rozsáhlé protivládní demonstrace začaly v Hongkongu loni červnu na protest proti návrhu zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Demonstrace postupně přerostly v požadavky na obecnější demokratické reformy v bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám