Hlavní obsah

Hongkong zasáhl extrémně silný tajfun Hato

Hongkong
Aktualizováno

Nejméně 84 zraněných si vyžádal mohutný tajfun Hato, který ve středu zasáhl Hongkong. Zrušeno bylo na 450 letů a uzavřeny byly také školy, vládní úřady, obchody a burza. Meteorologové vydali nejvyšší stupeň varování. V Macau si tajfun vyžádal tři mrtvé, další dvě osoby se pohřešují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun Hato udeřil na HongkongVideo: Reuters

 
Článek

Tajfun udeřil na pevninu ve vzdálenosti 60 kilometrů od Hongkongu. Vítr podle meteorologů v poledne místního času (ve středu časně ráno SELČ) dosahoval rychlosti 126 kilometrů v hodině, v nárazech pak na některých místech až 207 kilometrů v hodině, napsala agentura AP.

Vichr porážel stromy a pod jeho nárazy praskala okna mrakodrapů, vysoké mořské vlny zaplavily ulice. Kromě letecké dopravy byla ochromena i doprava lodní; zrušeny byly cesty trajektů do Macaa a dalších míst regionu.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Zaplavené ulice Hingkongu

„Nikdy jsem nic takového neviděl,“ popsal agentuře Reuters řádění živlů Garrett Quingley, který žije už deset let a ostrově Lantau. „Auta byla napůl potopená a přes ulice se nedalo přejít kvůli povodni a spadlým velkým stromům,“ popsal situaci. Vyvráceno podle něj bylo na 200 stromů.

Nejvyšší, desátý stupeň varování, který byl vyhlášen, platil v Hongkongu od roku 1946 jenom čtrnáctkrát. Naposledy tomu bylo kvůli tajfunu Vicente v roce 2012.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Hongkong bičují vlny.

Úřady předem varovaly občany, aby se připravili na ničivý vítr a možné záplavy a sesuvy půdy. Lidé by se měli rovněž držet dál od pobřeží kvůli vysokým přílivovým vlnám. Otevřeno bylo 27 provizorních přístřeší, kam se lidé mohou uchýlit.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Vlny bičují zaplavené ulice Hongkongu

Podle meteorologů tajfun Hato postupuje na jih od Hongkongu směrem k čínské provincii Kuang-tung. V pevninské Číně již byly evakuovány tisíce lidí, v oblasti byly zrušeny vlakové spoje a více než 4000 rybářů bylo povoláno zpátky na pevninu. V Jihočínském moři se čekají až desetimetrové vlny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám