Hlavní obsah

Hon po 17 letech skončil, v Japonsku dopadli posledního člena vraždící sekty

– Tokio • Aktualizováno
Novinky, rei

V Japonsku po 17 letech pátrání dopadli posledního člena sekty Óm šinrikjó, který se v roce 1995 podílel na útocích v tokijském metru. Nervový plyn sarin, kterým sekta v podzemí metra útočila, tehdy připravil o život 13 lidí. Posledního uprchlíka Kacuju Takahašiho dopadli v pátek na ulici hlavního města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku po 17 letech dopadli posledního člena vraždící sektyVideo: Reuters

 
Článek

Poslední fáze operace vedoucí k jeho dopadení trvala týden a začala, když podezřelý opustil narychlo své bydliště. Bylo do ní zapojeno tisíc policistů. Policie mezitím potvrdila totožnost zadrženého 54letého muže.

Takahaši je podezřelý, že řídil vůz, který dalšího z členů sekty dopravil k metru, kde během dopravní špičky jednoho březnového rána roku 1995 spolu s ostatními spáchal sebevraždu. Při útocích bylo také zraněno přes 5 000 lidí.

Policisty na stopu Takahašiho přivedla Naoko Kikučiová, kterou zadrželi před dvěma týdny. Hledaný pracoval pod falešným jménem pro jednu stavební firmu. Dopadení bezprostředně předcházel tip od veřejnosti na základě policejní fotografie.

Foto: ČTK/AP

Kacuja Takahaši unikal 17 let.

Sekta Óm šinrikjó začala šířit své poselství v 80. letech. Její učení vycházelo z hinduismu a buddhismu, ale kladlo důraz na zkázu, která čeká svět.

V souvislosti s útoky bylo odsouzeno téměř 200 sektářů, 13 z nich, včetně vůdce Šókóa Asahary čeká poprava. Sekta se koncem 90. let přejmenovala na Alef a působí jako umírněné náboženské hnutí dodnes. Má 1 500 členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám