Hlavní obsah

Holčičku na Filipínách zasáhla do hlavy kulka vypálená na oslavu konce roku

• Aktualizováno

Mezi 413 lidmi, kteří na Filipínách během silvestrovských oslav utrpěli zranění, je i sedmiletá holčička, kterou zasáhla zbloudilá kulka vypálená původně do vzduchu na oslavu. Informovala o tom agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Filipínec byl ošetřen po zranění zábavní pyrotechnikou.

Článek

Dívku zasáhl projektil na ulici. V současnosti leží v kritickém stavu v nemocnici a bojuje o život. Lékařům se zatím nepodařilo kulku vyjmout, panují obavy, že pacientka nepřežije.

Střepina náboje zasáhla i další dítě ve městě Mandaluyong nedaleko Manily. Zraněním podlehlo.

Na Filipínách často oslavně střílejí do vzduchu ostrou municí vojáci a policisté. Ze svých činů se pak zpovídají před úřady. Policejní velitelé v Manile už v sobotu obřadně zapečetili hlavně střelných zbraní 17 000 policistů v metropoli a slíbili, že přísně potrestají každého, kdo bude přistižen při střelbě během oslav. Po silvestrovském veselí budou policejní laboratoře zkoumat, zda ve služebních zbraních nejsou stopy střelného prachu.

Při vítání roku 2012 bylo na Filipínách zaznamenáno 454 zranění souvisejících s oslavami Silvestra, letos jde tedy o mírný pokles. Rodiny na Filipínách slaví Vánoce a Nový rok nákupem a odpalováním značného množství pyrotechniky, místo aby sledovali veřejné ohňostroje, jak je tomu v mnoha jiných zemích.

Filipíny stále patří mezi asijské země, kde oslavy příchodu nového roku nesou nejvyšší riziko zranění nebo i smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám