Hlavní obsah

Filipínští džihádisté po sedmi letech zavraždili nizozemského rukojmího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínská teroristická Skupina Abu Sayyafa zavraždila na ostrově Sulu Nizozemce Ewolda Horna, kterého držela jako rukojmího od roku 2012. Zahynul při pokusu filipínských jednotek ho osvobodit. V pátek to oznámila filipínská armáda.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Filipínský voják bojující u Marawi

Článek

„Jaká škoda. Skoro unikl, ale byl zastřelen,” řekl podle listu The New York Times plukovník Gerry Besana, který je mluvčím armády na Západním Mindanau. „Byl zastřelen svými strážnými, když se navzdory palbě pokoušel uniknout,” upřesnil.

Generál Divino Rey Pabayo, který velel zásahu, označil Hornovu smrt za barbarskou. „Jsme pobouřeni, že skupina Abu Sayyafa nectí lidská práva a raději zavraždila Ewolda Horna, než by ho nechala zachránit vládními silami,” prohlásil.

Dalším zajatcům se povedlo utéct

Islamisté Nizozemce zajali před sedmi lety společně s jedním švýcarským občanem a jejich filipínským průvodcem. Muži z Evropy chtěli pozorovat a fotografovat ptáky v provincii Tawi-Tawi. Filipínci se podařilo utéct krátce po únosu, Švýcarovi v roce 2014, připomíná agentura Reuters.

O život také přišlo sedm povstalců. Byla mezi nimi i Mingayan Sahironová, manželka jednoho z vůdců skupiny Radulana Sahirona, na jehož dopadení vypsaly Spojené státy odměnu ve výši jednoho milionů dolarů (23,2 milionu Kč) kvůli jeho podílu na únosu amerických turistů v roce 2001. Sahironovi se při páteční přestřelce podle armády podařilo uprchnout.

Armáda uvedla, že skupinu vystopovala na základě informací od civilistů a střetla se s ní u horské vesnice nedaleko města Patikul.

Ani ne před týdnem teroristé napadli skupinu civilistů a vojáků, která v oblasti probírala rozvojové programy. Při útoku zahynuly dvě děti.

Nizozemské ministerstvo zahraničí uvedlo, že bude od Filipín žádat vysvětlení ohledně smrti svého občana.

Skupina Abu Sayyafa, založená v devadesátých letech, bojuje podle svých prohlášení za autonomii muslimy obývané oblasti na převážně katolických Filipínách. Organizace, která se v roce 2014 přihlásila k takzvanému Islámskému státu, má na svědomí řadu teroristických činů a únosů. Z výkupného za rukojmí financuje z podstatné části své operace. Letos v lednu provedla pumový atentát v katedrále v Jolu, kde zemřelo 23 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám