Hlavní obsah

Exšéf automobilky Nissan uprchl z Japonska do Libanonu

Bejrút

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn uprchl z Japonska do Libanonu. V prohlášení, které v úterý zveřejnil, uvedl, že uprchl před nespravedlností. Ghosn měl v Japonsku stanout před soudem kvůli obvinění z finančních deliktů, včetně podhodnocování příjmů ve finančních výkazech.

Foto: Issei Kato, Reuters

Carlos Ghosn zformoval a dlouho řídil alianci Renault a Nissan.

Článek

„Neuprchl jsem před spravedlností, unikl jsem před nespravedlností a politickým pronásledováním,“ uvedl Ghosn v prohlášení, v němž potvrdil, že se nachází v Libanonu.

V Japonsku mu podle něj byla upírána základní lidská práva. Justiční systém asijské země, ze které uprchl, bývalý šéf Nissanu označil za „zmanipulovaný“ a odmítl být dál jeho „rukojmím“. „Konečně mohu svobodně komunikovat s médii a těšit se na začátek dalšího týdne,“ dodal Ghosn.

Zatčený manažer Ghosn definitivně skončil v Nissanu

Ekonomika

Ghosn má podle agentury Reuters francouzské, brazilské a libanonské občanství. Jak se mu podařilo opustit Japonsko, není jasné. Francouzský list Les Echos napsal, že Ghosn přiletěl soukromým letadlem z Turecka. Libanon nemá s Japonskem uzavřenou dohodu o vydávání svých občanů.

Kvůli obviněním z finančních deliktů byl v Japonsku Ghosn zadržen loni v listopadu. Později byl propuštěn na kauci, jejíž součástí ale byla podmínka, že nesmí Japonsko opustit. Měl rovněž zakázáno používat bez dozoru internet či kontaktovat manželku. Začátek soudu s ním je naplánován na duben příštího roku. Ghosn všechna obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám