Hlavní obsah

Expert: Uzdravení mohou koronavir šířit dál

Právo, znk, BBC, ČTK

I pacienti, kteří se zotavili z nemoci Covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, mohou být nadále nakažliví, varoval přední čínský expert na respirační onemocnění.

Foto: Danial Hakim, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle Čao Ťien-pchinga, který vede expertní tým bojující proti šíření epidemie v nejvíce postižené provincii Chu-pej, v Číně existují případy, kdy byly v těle uzdravených skrze testy nukleových kyselin zjištěny stopy viru. Podobné případy se objevily i v Kanadě, kde byla ve výtěrech z krku a nosu u dvojice, která se z onemocnění zotavila, zjištěna přítomnost viru.

„To je nebezpečné. Kam takové pacienty umístit? Není možné je poslat domů, protože by mohli nakazit ostatní, ale ani je nechat v nemocnici vzhledem k nedostatku zdrojů,“ řekl časopisu Southern Peo­ple Weekly. Pocit z boje proti nemoci přirovnal k houpání se na houpačce. „Neměli bychom být klidní. Počty nakažených by mohly znovu stoupnout,“ dodal.

Šance zastavit šíření koronaviru mimo Čínu se zmenšuje, varuje WHO

Svět

Podle posledních údajů zveřejněných čínskými úřady množství nakažených i počet úmrtí ve čtvrtek ve srovnání se středou vzrostly. Zatímco za středu úřady informovaly o 394 nakažených a 114 mrtvých, za čtvrtek to bylo 889 nakažených a 118 mrtvých. Nemoci v pevninské Číně tak celkově podlehlo již 2236 lidí, nakažených je téměř 75 500.

Čínský prezident Si Ťin-­pching včera zdůraznil, že nemoc ještě nedosáhla vrcholu.

 „Bitva za Chu-pej a (hlavní město) Wu-chan musí být dobře vedena a musíme přijmout opatření k omezení šíření epidemie,“ řekl podle listu The South China Morning Post.

První případy ohlásila Itálie. V severním regionu Lombardie bylo v pátek potvrzeno 14 případů nákazy, z nichž jeden pacient, 38letý muž, je ve vážném stavu. Zdravotníci se původně domnívali, že se nakazil od známého, který pobýval v lednu v Číně, to se ale nepotvrdilo. Sousední region Veneto hlásil v pátek dva případy nákazy.

V Itálii zemřel na koronavirus další člověk

Evropa

Skokový nárůst v Jižní Koreji

Prudce stoupl počet nakažených v Jižní Koreji, kde úřady za včerejšek ohlásily 100 nových případů. Počet nakažených v zemi se tím téměř zdvojnásobil na více než 200. Média také informovala o druhé oběti koronaviru – je jí pacient z nejhůře zasaženého města Tegu.

Úřady zde vyhlásily zvláštní zónu a uzavřely školky. Starosta vyzval rezidenty, aby se zdržovali doma a při pohybu na veřejnosti používali roušku.

Epidemii koronaviru v Jižní Koreji podlehl druhý nakažený, další dva zemřeli v Íránu

Svět

Přes 80 procent z nově nahlášených případů nákazy je soustředěno kolem místní pobočky Ježíšovy církve Sinčchondži. Toto náboženské hnutí se inspiruje křesťanstvím a bývá považováno za sektu; celosvětově se k němu hlásí až 200 tisíc členů a působí i v Česku.

Virus se dostal také do věznic

Čínské úřady včera informovaly o rozmachu viru v některých věznicích. V Chu-peji je 271 nakažených ve dvou kárných zařízeních, z toho 230 v ženské věznici ve Wu-chanu.

Nový typ koronaviru zamořil už i čínské věznice

Koronavirus

Většina z 258 nově nahlášených nakažených mimo Chu-pej pochází ze dvou věznic v provinciích Šan-tung a Če-ťiang. Tam úřady evidují 234 infikovaných lidí.

V Šan-tungu byli zbaveni funkce místní ministr spravedlnosti a sedm funkcionářů z postižené věznice, protože nezavedli opatření proti šíření viru. O práci přišel i šéf věznice v provincii Če-ťiang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám