Hlavní obsah

Epidemii zápalu plic v Číně šíří patogen stejného kmene jako SARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Původcem záhadné epidemie zápalu plic, která se už déle než dva týdny šíří Čínou, je pravděpodobně virus ze stejného kmene jako patogen vyvolávající takzvaný těžký akutní respirační syndrom (SARS). Nasvědčují tomu prvotní závěry čínských vědců, o nichž ve středu informovala televize CCTV. Poslední epidemie obávané infekce SARS propukla v roce 2002. Podlehlo jí tehdy na 700 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z odebraného vzorku se podařilo získat celou genovou sekvenci viru a vzhled viru pod elektronovým mikroskopem přesně odpovídá koronaviru,“ cituje stanice CNN ze zprávy CCTV.

Nákazu novým virem laboratorní testy prokázaly u 15 z 57 pacientů, podezřelých případů v provincii Chu-pej je ale mnohem víc, a to o desítky. Situaci ve střední Číně sleduje Světová zdravotnická organizace (WHO), viry z kmene SARS považuje za potenciální epidemiologické hledisko. Zatím ale nepovažovala za nutné vyslat na místo své týmy.

V Číně bojují se záhadnou epidemií zápalu plic, situaci sleduje WHO

Svět

Koronaviry tvoří rozsáhlý kmen, jehož příslušníci mohou vyvolávat řadu onemocnění, od kašle až po horečku vedoucí k selhání ledvin, nebo právě zápal plic ohrožující člověka na životě. Některé koronaviry se mohou snadno šířit z člověka na člověka kapénkovou infekcí.

Epidemie neznámé formy zápalu plic se ve Wu-chanu objevila krátce před příchodem lunárního nového roku, který je pro Číňany nejdůležitějším svátkem. Lidé v Číně během čtyřicetidenního období kolem Nového roku, který letos připadá na 25. ledna, uskuteční na tři miliardy cest, což značně zvyšuje riziko dalšího šíření viru, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám