Hlavní obsah

Egyptského exprezidenta Mubaraka propustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptský veřejný žalobce v pondělí rozhodl, že někdejší egyptský prezident Husní Mubarak, který byl svržen v roce 2011 během takzvaného arabského jara, bude propuštěn z domácího vězení ve vojenské nemocnici. S odkazem na soudní zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mubarak byl v roce 2012 odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na vraždách demonstrantů v roce 2011. Začátkem měsíce ho ale odvolací soud tohoto obvinění zprostil.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egyptský exprezident Husní Mubarak

Článek

 „Vrátí se domů na předměstí Káhiry,“ řekl agentuře Reuters Mubarakův právní zástupce Faríd Díb. Na otázku, zda se tak stane dnes, odpověděl, že až v úterý nebo ve středu.

Nejvyšší egyptský odvolací soud v Káhiře 2. března pravomocně zprostil Husního Mubaraka obvinění z podílu na vraždách stovek demonstrantů během povstání v roce 2011. Tehdejší revolta v rámci takzvaného arabského jara ukončila Mubarakovu 30 let trvající vládu v zemi. Exprezident už byl ale dříve shledán vinným ze zpronevěry.

Opakovaně stíhán

V červnu 2012 byl Mubarak odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na smrti skoro 850 lidí při nepokojích, jež vedly k jeho pádu. V lednu 2013 přijal kasační soud Mubarakovo odvolání a nařídil nový proces. V srpnu téhož roku byl exprezident propuštěn z vazby do domácího vězení ve vojenské nemocnici jižně od Káhiry. V listopadu 2014 soud v opakovaném řízení Mubaraka zprostil viny. Proti exprezidentově osvobození se odvolal žalobce a loni byl nařízen teď již ukončený nový proces.

Mubarak čelil stíhání i za zpronevěru více než 13 miliónů eur (asi 351 miliónů Kč) z rozpočtu prezidentských paláců. V tomto řízení byl v květnu 2014 odsouzen ke třem rokům vězení. Odvolací soud sice rozsudek v lednu 2015 zrušil, ale i v novém procesu byl exprezident v květnu 2015 opět odsouzen na tři roky vězení. Loni 9. ledna tento verdikt potvrdil odvolací soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám