Hlavní obsah

Egypt vyčítá Etiopii přehradu na Nilu, válku nechce, ale...

Káhira
Aktualizováno

Nové napětí se zvedlo ve vztazích Egypta a Etiopie kvůli stavbě přehrady na Nilu. Nejprve se v egyptském parlamentu odehrála vzrušená debata s kritikou na adresu premiéra. Poté prezident Muhammad Mursí v projevu ujistil, že Egypt bude hájit své zásobování vodou a že "všechny možnosti jsou otevřené".

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Prezident v pondělním projevu ke svým stoupencům přenášeném televizí podle agentury Reuters použil emotivních výrazů, aby zdůraznil důležitost vody Nilu pro Egypt.

"Nejsme stoupenci války, ale nikdy nedovolíme, aby naše bezpečnost, pokud jde o vodu..., byla ohrožena," prohlásil.

"Naše krev je alternativa," dodala z Mursího projevu agentura AP.

Předtím rozzlobení poslanci v parlamentu obvinili premiéra Hišáma Kandíla a jeho vládu, že neudělali nic pro to, aby Etiopii zabránili ve stavbě přehrady, která by pro Egypt, závislý na Nilu, mohla znamenat nedostatek vody.

Kandíl v projevu v zákonodárném sboru vysvětloval, jak vláda plánuje postupovat při jednáních s Etiopií diplomaticky, legálně a technicky, čímž však poslance jen rozlítil.

Krize propukla v květnu, když Etiopie odvedla tok Modrého Nilu, aby umožnila stavbu sporné přehrady. Tento krok Egypt zaskočil. Etiopie ho učinila ještě před tím, než desetičlenná komise tvořená experty z Egypta, Súdánu, Etiopie a dalších zemí dokončila studii o dopadech přehrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám