Hlavní obsah

Ebola se opět objevila v dvoumilionovém konžském pohraničním městě

Goma

Konžské úřady v noci na středu potvrdily druhý případ eboly v dvoumilionovém městě Goma na východě země na hranici s Rwandou. Úřady, které oznámily, že počet obětí stoupl na 1790, se obávají, že choroba se teď může rychle rozšířit. Před tím varovala už v půlce měsíce Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Desinfekce zdravotníků v centru pro léčení eboly v Beni

Článek

„Byl jsem právě informován o případu eboly v Gomě,” řekl agentuře AFP koordinátor pro boj s ebolou v provincii Severní Kivu Aruna Abedi. „Naše týmy detekovaly a izolovaly druhý případ 30. července. Zdá se, že není spojen s prvním (z půlky července),” uvedlo oficiální prohlášení konžského ministerstva zdravotnictví

Goma leží asi 300 kilometrů jižně od současného epicentra nákazy, které se nachází v řídce obydlených oblastech v provinciích Severní Kivu a Ituri. Jde o rušné obchodní středisko na hranicích s Rwandou a nedaleko Ugandy. Ve městě je i mezinárodní letiště.

Místní úřady obyvatele Gomy i představitele okolních států ujistily, že proti šíření nemoci byla uplatněna přísná opatření, včetně kontroly hraničních přechodů. Ve Rwandě, kde se ještě nemoc neobjevila, je už připraveno 23 izolovaných středisek pro nakažené.

Nakažený muž pocházel z provincie Ituri severně od Gomy. Podle úřadů přišel muž bez známek nemoci do Gomy 13. července, první příznaky se u něj projevily 22. července. V současnosti se léčí ve zdravotnickém středisku.

První případ v Gomě

V polovině července se Gomou pohyboval nakažený muž pracující jako kněz, který virovému onemocnění později podlehl. [celá zpráva]

Zdravotníkům se podařilo identifikovat zhruba 60 lidí, kteří s ním přišli do kontaktu. Polovina z nich obdržela experimentální vakcínu, která má skoro 99 procentní účinnost. Podle úřadů spolu ale tyto dva případy nesouvisejí. Už tehdy WHO kvůli epidemii vyhlásila stav nouze, který vyvolává mezinárodní obavy.

Zásah proti současné epidemii komplikuje fakt, že v oblasti probíhají boje s radikály. Někteří lidé také odmítají očkování, jiní v nemoc nevěří.

Ebola je vysoce nakažlivá, inkubační doba je mezi dvěma až jednadvaceti dny. Přenáší se tělesnými tekutinami, první symptomy mohou připomínat například chřipku. Současná epidemie, na kterou od jejího propuknutí loni v létě zemřelo 1790 lidí, je druhá největší v historii. Virem se nakazilo 2500 lidí.
Epidemie už trvá rok a nabývá na intenzitě. Hranice tisíce nakažených bylo dosaženo za 224 dnů, na zdvojnásobení jejich počtu už stačilo 71 dní. V průměru je denně hlášeno 12 nových případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám