Hlavní obsah

Džihádisté dobyli ostrovní ráj u Afriky

Právo, ČTK, znk, BBC

Džihádisté z africké odnože Islámského státu (IS) se zmocnili čtyř ostrovů poblíž Mosambiku včetně jednoho, na němž tráví dovolenou celebrity jako Bono či Daniel Craig. Islamisté na ostrově Vamizi vypálili luxusní hotely a vily na pobřeží. Letovisko je známo bílými písčitými plážemi a dechberoucím mořským dnem jako stvořeným pro šnorchlování.

Foto: Profimedia.cz

Pláž na ostrově Vamizi v Mosambiku

Článek

Na ostrově, který si oblíbili nejen zpěvák irské skupiny U2 či filmový představitel Jamese Bonda, ale také monacký princ Albert, portugalský fotbalista Christiano Ronaldo a dnes již zesnulý jihoafrický prezident Nelson Mandela, džihádisté rovněž vyhlásili šaríu (islámské náboženské právo).

„Řekli nám, abychom utekli, pokud chceme žít. Každý proto prchl,“ řekl jeden z obyvatel ostrova Mecungo, který taktéž padl do rukou extremistů.

Jak napsal deník The Daily Mail, Vamizi je již čtvrtým ostrovem v oblasti, který bojovníci z IS obsadili. Už minulý měsíc dobyli mosambický přístav Mocímboa da Praia v provincii Cabo Delgado bohaté na zemní plyn a rubínové doly.

Přístavní město se navíc nachází jen 80 kilometrů od jednoho z největších závodů na zkapalňování zemního plynu v Africe. Úřady se nyní obávají, že extremisté nových pozic využijí k přerušení dodávek suroviny.

K atentátu v Tunisku se přihlásil Islámský stát

Svět

Jde o výsledek už tři roky trvajících bojů na severu Mosambiku, během nichž zahynulo přes 1300 lidí a které podstatně brzdí plány místní vlády učinit z jihoafrického státu díky miliardovým investicím „africký Katar“.

Organizace hlásící se k IS má velké plány – chce v regionu ustanovit chalífát –, které si nehodlá nechat zmařit. Pod hrozbou dalších útoků proto již varovala jihoafrické úřady, aby se nepokoušely vyslat vojáky na pomoc sousední zemi.

Pohled na to, jak vypadal africký ráj. 

Lídr IS prý udal členy al-Kajdá

Deník The Daily Telegraph napsal, že Mohammed Abdul Rahmán al-Mawli al-Salbi (43), který převzal vedení IS po Abú Bakrovi al-Bagdádímu, (toho loni v říjnu americké vojenské složky zlikvidovaly), v roce 2008 po svém zatčení poskytl USA informace, díky kterým byla zabita řada členů konkurenční teroristické sítě al-Kajdá v Iráku. Al-Salbi k al-Kajdá předtím patřil.

Podle nově zveřejněných dokumentů ale během výslechu prozradil jména 68 džihádistů včetně jejich mobilů a fotografií. Mnohé pak koaliční jednotky zlikvidovaly anebo zatkly.

Jak podotkla psycholožka Gina Ligonová, al-Salbi považuje lidi za „postradatelné“ – pouhé části širšího mechanismu.

„Stali se jeho propustkou na svobodu, a proto je udal. Už mu k ničemu nebyli,“ dodala. Terorista byl pak v roce 2009 skutečně propuštěn a podle zpravodajských služeb se nyní skrývá v pouštní oblasti na pomezí Sýrie a Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám