Hlavní obsah

Drsná slova čínského prezidenta: Těla separatistů budou rozdrcena a kosti rozemlety na prach

Ostře vystoupil o víkendu čínský prezident Si Ťin-pching vůči jakýmkoli pokusům o rozdělení Číny. Separatisté podle něj skončí s „rozdrcenými těly“ a s „kostmi rozemletými na prach“, uvedla stanice BBC. Prezident přednesl tento projev na své oficiální návštěvě Nepálu.

Foto: Aly Song, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching při projevu na sjezdu čínských komunistů.

Článek

„Každý, kdo se pokouší rozdělit Čínu v kterékoli části země, skončí s rozdrceným tělem a jeho kosti budou rozemlety na prach,“ řekl prezident Si podle čínské státní tiskové agentury Xinhua (Nová Čína). „A jakékoli vnější síly, které budou tento pokus podporovat, se budou podle čínského lidu pouze hnát za přeludem,“ dodal.

Prezident nezmínil žádný konkrétní region, jeho slova jsou ale vnímána jako reakce na několikaměsíční demonstrace v Hongkongu. Toto území bylo předáno z britské správy Číně v roce 1997. Území je spravováno podle principu jedna země – dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

Socha jako symbol svobody. Hongkong prožil další zatýkání

Svět

Demonstranti v ulicích od června žádají demokratické reformy včetně přímé volby správce Hongkongu.

Varování Američanům

Peking od vypuknutí protestů před čtyřmi měsíci obviňuje „vnější síly“ z podněcování nepokojů a kritizuje Spojené státy a Británii, že se vměšují do vnitřních záležitostí Číny.

Podle agentur byla Siova slova především varováním USA, které podle Pekingu financují demonstranty v Hongkongu a podporují také autonomní Tchaj-wan.

Čínský deník China Daily v pondělním úvodníku uvedl, že Peking „trpí“ přílišnou trpělivostí vůči vládě v Hongkongu, a varuje, že „v žádném případě nedovolí, aby chaos pokračoval donekonečna, protože si vybírá na Hongkongu těžkou daň“. Pokud by hongkongská vláda požadovala pomoc při obnově pořádku, „taková pomoc bude připravena“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám