Hlavní obsah

Doba bezstarostné spotřeby skončila, řekl tajemník OSN při podpisu klimatické dohody

New York
Aktualizováno

Zástupci 175 zemí podepsali v pátek v New Yorku klimatickou dohodu, která má zpomalit oteplování planety a zmírnit jeho důsledky. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na úvod procedury prohlásil, že svět závodí s časem a že skončila éra bezstarostné spotřeby.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí s vnoučkou v náručí podepisuje klimaticku dohodu

Článek

"Doba spotřeby bez následků skončila," řekl šéf světového společenství, jehož 171 členů podepisujících velkou mezinárodní dohodu během jediného dne vytváří nový rekord.

Podle něj dohoda ovlivní život budoucích generací. Dohoda si klade za cíl udržet zvyšování průměrné teploty pod dvěma stupni Celsia a snažit se spíše o hodnotu 1,5 stupně. Vyzývá také státy, aby omezovaly produkce skleníkových plynů.

Prvním signatářem dohody dojednané v prosinci v Paříži se stal francouzský prezident François Hollande, který prohlásil, že požádá parlament, aby dokument ratifikoval do léta. Čína, která patří k hlavním znečišťovatelům ovzduší, oznámila, že ratifikaci zvládne do září.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) a generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Americký ministr zahraničí John Kerry, který držel při podpisu symbolicky v náručí svou vnučku, označil dnešek za chvíli, kdy svět vyrazil do vítězné "války proti uhlíkovým emisím", které stojí za oteplováním planety.

Dohodu už stihlo ratifikovat 15 států a mnohé další přislíbily, že tak učiní co nejdříve. Je tak možné, že začne platit dříve, než v roce 2020, jak je plánováno.

Za Českou republiku dokument podepsal ministr životního prostředí Richard Brabec.

Reklama

Výběr článků

Načítám