Hlavní obsah

Dívky v Pákistánu pohřbili zaživa, chtěly si samy vybrat manžele

Novinky, rei, The Daily Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánský parlament zažil další pozdvižení. Tentokrát to nezpůsobily turbulence na tamní politické scéně. Nemálo zákonodárců nadzvedl ze židle poslanec z provincie Balúčistán, který obhajoval rozhodnutí představených kmene ze severozápadu regionu pohřbít zaživa ženy, mezi nimi i tři náctileté dívky. Ty si samy chtěly vybrat manžele.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Israr Ullah Zehrí tvrdil, že postřelení a následné zakopání žen do země bylo spravedlivé. „Je to tradice platná po staletí a já ji nepřestanu obhajovat. Litovat by měli jen ti, kteří se oddávají nemorálnostem,“ řekl.

Ženy a dívky ještě dýchaly, když jejich těla zahazovali hlínou a kamením, uvedla organizace Human Rights Watch (HRW). Provinily se tím, že si nechtěly dát diktovat, za koho se provdají.

Některé zprávy hovoří o tom, že při jejich únosu byla použita vládní vozidla. Na výkon trestu dohlížel místní kmenový šéf, který je bratrem provinčního ministra z vládní Pákistánské lidové strany.

Dvě starší příbuzné se snažily popravě zabránit, za což byly také střeleny a zaživa zasypány. Podle HRW se to stalo před více než šesti týdny a úřady se událost snažily zatajit.

Zehrího obrana trestu pro ženy pobouřila nemálo pákistánských poslanců, kteří na protest proti jeho projevu vstali z křesel. Ke stíhání vykonavatelů popravy vyzvala i pákistánská média.

Reklama

Výběr článků

Načítám