Hlavní obsah

Děti z Čadu nebyly sirotky, měly rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NDJAMENA

Mezinárodní humanitární organizace odmítli udělit 103 dětem, které chtěla organizace Zoeina archa převézt do Evropy, statut válečných sirotků. Potvrdila tak názor čadských policistů, že nešlo od sirotky, ale děti z čadských vesnic. Šest pracovníků archy bylo kvůli tomu obviněno z únosu.

Článek

Společná zpráva Mezinárodního výboru Červeného kříže a dvou organizací OSN - dětského fondu UNICEF úřadu pro uprchlíky UNHCR uvedly, že většina z 21 dívek a 82 chlapců má rodinu.

"Z rozhovorů vyplynulo, že 91 dětí zmiňovalo rodinné prostředí s nejméně jednou dospělou osobou, kterou považovaly za rodiče," uvádí zpráva.

Podle zprávy 85 z dětí pochází oblastí Adre a Tine, které leží u hranic Čadu a Súdánu. Žádné ale nezmiňovalo svou národnost, neboť jim většinou bylo mezi třemi a pěti lety. Nejmladší mělo rok a nejstarší deset let. Mluvčí UNHCR Annette Rehrlová, které dorazila do města Abéché, kde byly děti nalezeny před odvezením do Evropy, uvedla, že děti jsou zřejmě čadské, ale může jít o malé Súdánce, protože obě etnika žijí na obou stranách hranice.

Případ hodně vyostřil vztahy mezi Čadem a Francií, jejíž kolonií Čad dříve byl. Ve středu vyšli v Abéché lidé do ulic, aby protestovali proti unášení dětí.

Devět obviněných je z Francie, kromě šesti pracovníků humanitární organizace, která tvrdí, že byla přesvědčena, že jde o sirotky. Obviněni byli i tři francouzští novináři a sedm členů posádky španělského letadla, které mělo děti přepravit do Evropy. Ti byli obviněni z napomáhání trestnému činu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám