Hlavní obsah

Den se mění v Austrálii na noc, obloha černá dýmem a popelem z rozsáhlých požárů

Den se ve městě Mallacoota v australském státě Viktorie změnil na noc. Obloha černá a červená kvůli kouři a odleskům z rozsáhlých požárů, které zuří v oblasti, píše agentura Reuters. Do současné chvíle řádilo ve státě Viktorie 14 požárů na úrovni, která si vynutila vyhlášení stavu nouze či evakuace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obloha v Austrálii černá dýmem a popelem z rozsáhlých požárůVideo: Reuters

 
Článek

Po celé Austrálii jsou desítky lidí nezvěstných. „Množství požárů se spojuje. Jsou to velmi silné, velmi rozsáhlé a intenzivní požáry, které vytvářejí některé z bouří vyvolávaných požáry,“ uvedl Shane Fitzsimmons, náčelník hasičů ve státu Nový Jižní Wales.

Boj s plameny komplikují extrémně vysoké teploty. V nejhůře zasažených státech Viktorie a Nový Jižní Wales sužovaly teploty nad 40 stupňů Celsia. V Sydney teploty dosahovaly 45 stupňů Celsia, na předměstí Penrith dokonce bylo zaznamenáno 48,9 stupně. V hlavním městě Austrálie Canbeře bylo rekordních 44 stupňů.

Australský pták se naučil napodobit zvuk záchranářských sirén

Koktejl
Foto: Tracey Nearmy, Reuters

Obloha černá a červená kvůli kouři a odleskům z rozsáhlých požárů, které zuří v Novém Jižním Walesu

Hasičům má pomoci s plameny na 3000 členů armádních záloh. „Toto rozhodnutí umožní mít více lidí v terénu, více letadel ve vzduchu, více lodí na moři,“ zdůvodňoval premiér Scott Morrison mobilizaci záloh. Ministryně obrany Linda Reynoldsová uvedla, že australské vojenské zálohy dosud nikdy nebyly takovýmto způsobem a v takovémto měřítku povolány do akce.

Rezervisté už nyní pomáhají s krizovými operacemi ve státě Queensland, ovšem v o mnoho menším počtu. Zároveň již bylo kvůli požárům nasazeno zhruba 2000 vojáků.

Austrálie evakuuje pláž, na které plameny uvěznily tisíce lidí

Svět
Foto: Tracey Nearmy, Reuters

Obloha černá kvůli kouři a popelu z rozsáhlých požárů, které zuří v australském státě Nový Jižní Wales

Části australské buše jsou v plamenech už od září, přičemž za poslední týdny shořelo přes pět milionů hektarů půdy, což je oblast větší než Slovensko. Kouř z lesních požárů obtěžuje také obyvatele největších australských měst, Sydney a Melbourne, vítr ho ve čtvrtek odnesl přes Tasmanovo moře i na 2000 kilometrů vzdálený Nový Zéland.

Australané bučeli na premiéra: Děláš málo proti ohni!

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám