Hlavní obsah

Další série pumových atentátů mířila na thajská turistická letoviska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Nová série explozí v pátek zasáhla turistická letoviska v Thajsku. Podle BBC zabila nejméně tři lidi a mnoho dalších zranila. K celkem osmi útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Spekuluje se o tom, že jde o povstalce, kteří bojují proti vojenskému režimu. Češi podle české diplomacie mezi oběťmi atentátu nejsou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v Thajsku zabily čtyři lidiVideo: Reuters

 
Článek

„Bomby jsou pokusem o vyvolání chaosu a zmatku. Neměli bychom nechat lidi, aby propadali panice,“ cituje BBC thajského ministerského předsedu a vůdce junty generála Prajutcha Čana-Oču.

Série nových explozí na čtyřech místech, která jsou od sebe vzdálena několik stovek kilometrů, svědčí o tom, že jde o koordinované útoky.

Atentáty vzbouřenců jsou v Thajsku poměrně běžné, až doposud k nim ale nedocházelo na turisticky exponovaných místech.

Po čtvrtečních dvou explozích, při nichž přišel o život jeden člověk, vybuchly nálože znovu v turistickém středisku Chua Chin a navíc ještě ve městě Surat Thani, asi 400 kilometrů jižněji. Krátce poté explodovaly nálože na ostrově Phuket.

Foto: Mapy.cz

Bombové útoky v Thajsku

Páteční série výbuchů je zřejmě spojena se čtvrtečními explozemi, napsala agentura AFP s odvoláním na informaci thajské policie. K výbuchům v Chua Chin došlo nedaleko čtvrtečních explozí a vyžádaly si kromě mrtvých i nejméně tři zraněné.

Foto: Reuters

Záchranáři pomáhají zraněným v letovisku Chua Chin

Foto: Reuters

Záchranáři a policisté pomáhají muži zraněnému při explozi v thajském letovisku Chua Chin.

Čtvrteční exploze zabily jednu thajskou prodavačku a zranily 19 lidí, z toho sedm cizinců. Thajská policie sdělila, že bomby ukryté v květináčích 50 metrů od sebe v oblíbeném letovisku jihozápadně od Bangkoku byly odpáleny na dálku pomocí mobilních telefonů. [celá zpráva]

Mezi zraněnými zahraničními turisty byli převážně Nizozemci, Italové, Rakušané a Němci. Česká diplomacie nemá informace, že by mezi oběťmi byli Češi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie ohledává místo exploze na thajském PhuketuVideo: Reuters

Referendum a narozeniny

Načasování útoků může souviset s narozeninami královny Sirikit, která se v pátek dožila 84 let a na víkend jsou v Thajsku plánovány oslavy.

Boje povstalců s vládnoucí vojenskou juntou už v zemi trvají dvanáct let a vyžádaly si na šest tisíc mrtvých.

Nynější násilí může být reakcí povstalců na to, že armáda uspořádala referendum, v němž lidé minulý týden schválili novou ústavu. [celá zpráva]

Výsledek hlasování je přesvědčivým vítězstvím pro šéfa vojenské vlády Čana-Oču, který se dostal k moci po státním převratu v roce 2014. Díky výsledkům referenda thajská armáda výrazně posílí svůj vliv v politice, připomněla BBC.

Anketa

Ovlivňují poslední útoky ve světě váš výběr místa pro dovolenou?
Ano
88,6 %
Ne
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4763 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám