Hlavní obsah

Další islamistická „trestná výprava“ v Nigérii: Na falešných kontrolách postříleli 142 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maiduguri
Aktualizováno

Nejméně 142 lidí zabili minulý týden v severovýchodní Nigérii ozbrojenci z islámské extremistické skupiny Boko Haram. Informovaly o tom místní úřady, které v pondělí citovala agentura AFP.

Foto: Reuters

Islamisté Boko Haram bojují za vyhlášení islámského státu na severu Nigérie.

Článek

Útok se udál ve státě Borno v úterý, ale mrtvé začaly místní bezpečnostní síly nacházet až v následujících dnech. Počet obětí ještě nemusí být konečný.

Ozbrojenci z Boko Haram oblečení do vojenských uniforem podle výpovědí svědků postavili falešné silniční kontroly a na nich stříleli cestující pocházející ze státu Borno. Ostatní nechali projet. Zapálili také řadu domů v okolních vesnicích.

Boko Haram pravidelně provádí „trestné výpravy“ proti obyvatelům, kteří vytvářejí skupiny domobrany a pomáhají armádě. Islamisté bojují za vytvoření islámského státu na převážně muslimském severu Nigérie.

Ozbrojenci začátkem letošního roku uvedli, že od roku 2009, kdy zahájili boj proti vládě, zabili nejméně 3600 lidí. Skutečná bilance je ale pravděpodobně mnohem vyšší.

Nigérie je největším africkým producentem ropy a nejlidnatější zemí kontinentu. Její území je zhruba rozděleno mezi převážně muslimský sever a křesťanský jih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám