Hlavní obsah

Cyklón zabil v Barmě 350 lidí, řádil v zemi jako Katrina v New Orleans

RANGÚN
Aktualizováno

Tropická bouře Nargis, která se o víkendu přehnala přes Barmu, si vyžádala přes 350 obětí. Původně byly hlášeny pouze čtyři oběti. Bouře zcela zničila tisíce budov. V pěti oblastech vojenská vláda vyhlásila stav katastrofy. Jeden z vládních představitelů srovnal škody ve městě s těmi, které v USA napáchal hurikán Katrina.

Foto: Reuters

Zablokované ulice v Rangúnu

Článek

„Podle posledních informací bylo 19 lidí zabito v oblasti Rangúnu a dalších 222 bylo zabito v oblasti Iravady,“ řekl vysoký mluvčí ministerstva informací agentuře AFP. Večer státní televize ohlásila dalších 109 obětí z ostrova Haing Gyi, který leží jihozápadně od barmského pobřeží. Je možné, že počet obětí bude ještě vyšší, neboť s řadou míst se odsud nepodařilo navázat spojení

Nargis zasáhl Barmu v pátek pozdě večer právě v oblasti delty řeky Iravady ležící asi 220 kilometrů jihozápadně od Rangúnu. Pak zasáhl ekonomické centrum země, jimž je Rangún.

Rangún je bez vody a elektřiny

Rangún je bez elektřiny a bez vody. Nefunguje ani telefonní síť a internet. Silnice jsou zavaleny troskami a popadanými stromy. V přístavu se také potopily čtyři čluny.

Nejmenovaný představitel OSN pro BBC uvedl: „Situace je zlá. Skoro všechny domy byl zničeny. Lidé jsou v hrozné situaci. Všechny cesty jsou zablokované. Nejde elektřina.“ Cyklón odnesl střechy i z pevných zděných budov. Zjišťování skutečné výše potrvá několik dnů, dodal další představitel OSN Therje Skavdal a vyjádřil se i k možnému počtu obětí: „Nevypadá to, že by počet obětí byl vysoký, ale jsou tu velké škody na majetku a infrastruktuře.

:.Popadané stromy v Rangúnufoto: ČTK/AP

Nejvíce je postižena iravadská oblast kolem delty stejnojmenné řeky, kde v několika městech cyklón zcela zničil nebo vážně poškodil přes polovinu budov. Mnohé se zřítily.

Barma je zasažena jako USA hurikánem Katrina

„Nikdy jsem nic takové neviděl,“ uvedl jeden vládní zaměstnanec v důchodu. „Připomíná mi to úder hurikánu Katrina v USA," dodal ještě.

Živel řádil několik hodin. Vítr dosahoval rychlosti až 190 kilometrů za hodinu. Vojenská junta, které v zemi vládne, už na odstraňování trosek nasadila vojáky, ale nestačí to.

Cyklón se během neděle přesouvá nad Thajsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám