Hlavní obsah

Cyklon Sidr už zabil 500 Bangladéšanů

– DHÁKA
Novinky, CNN, ČTK, news.com.Australia

Cyklon Sidr, který od čtvrtka pustoší jihozápad Bangladéše, si vyžádal 508 mrtvých a stovky zraněných, informovala v pátek americká stanice CNN. Tisíce lidí jsou nezvěstné. Většinu obětí usmrtily stromy, které rozdrtily chatrné bambusové střechy domků. Počet mrtvých zřejmě ještě poroste, úřady pohřešují desítky osob.

Článek

"Počítáme s nesmírnými škodami, počty obětí porostou," řekl představitel ministerstva pro mimořádné situace. Vichr se již zmírnil a nyní směřuje napříč zemí k východu Indie a západu Barmy.

K pobřeží se nestihlo vrátit přes sto rybářských lodí, vichr o rychlosti 250 kilometrů v hodině vyvracel stromy i sloupy elektrického vedení. Zničeny jsou tisíce domů, domovy opustilo přes 650 tisíc chudých Bangladéšanů. Agentura EFE ale uvádí, že muselo být evakuováno 3,2 miliónu lidí. Hovoří se o nejhorší bouři posledních let. 

Možná až tisíc lidí, převážně rybářů, se nestihlo vrátit včas z moře a jsou od té doby pohřešovaní. Podle agentur je nezvěstných i zhruba 150 zahraničních turistů.

Země je bez elektřiny

Pracovník střediska pro mimořádné situace v přístavu Mongla řekl, že celá země je bez proudu. Mongla patří k nejhůře postiženým částem Bangladéše.

Podle očekávání meteorologů cyklon zasáhl i oblast kolem města Višakapatnam na východním pobřeží Indie a Sittewe v Barmě, tady však nezpůsobil větší škody.

Po záplavách větrná bouře

Bangladéšské úřady evakuují statisíce obyvatel za poslední dva měsíce již podruhé. Kvůli rozsáhlým záplavám opustilo na počátku října své domovy půl miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám