Hlavní obsah

Čínské letouny vlétly do tchajwanské vzdušné zóny, Tchaj-wan vyslal stíhačky

Tchaj-pej

Tchaj-wan ve středu vyslal do vzduchu stíhačky, aby varoval 27 čínských letadel, která se pohybovala v tchajwanské zóně vzdušné obrany. Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že 22 z čínských letounů překročilo středovou linii v Tchajwanské úžině, která odděluje Tchaj-wan od Číny, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Tchaj-wan má ve výbavě Američany vyrobené stíhačky Northrop F-5.

Článek

Situace mezi Čínou a Tchaj-wanem, který Peking pokládá za součást svého území, se vyhrotila po úterní návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Čína návštěvu ostře odsoudila a vzápětí oznámila, že zahájí vojenské cvičení s ostrou střelbou v blízkosti ostrova.

Pelosiová odletěla z Tchaj-wanu do Jižní Koreje

Svět

Tchaj-wan v reakci na středeční průlet čínských letounů vyslal do vzduchu stíhačky a rozmístil raketové systémy, aby monitorovaly čínské aktivity v takzvané tchajwanské identifikační zóně vzdušné obrany (ADIZ).

V čínské letce bylo 16 stíhaček Su-30 a 11 dalších letounů, upřesnilo tchajwanské ministerstvo obrany.

USA rozšíří spolupráci s Tchaj-wanem, Čína zuří

Svět

ADIZ není totožná s tchajwanským teritoriálním vzdušným prostorem. Zahrnuje mnohem větší oblast, která se částečně překrývá s čínským vzdušným prostorem, a zahrnuje dokonce i část čínské pevniny.

Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že 22 čínských letounů, které překročily střední linii v Tchajwanské úžině, nezaletělo příliš daleko. Letadla žádné ze stran běžně střední linii nepřekračují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám