Hlavní obsah

V pohraničním střetu s Čínou padlo dvacet indických vojáků, ani se nestřílelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně dvacet indických vojáků zahynulo v noci na úterý při pohraničním střetu na hranicích s Čínou v oblasti Ladak, uvedla indická armáda. Indie původně přiznala tři oběti, mezi nimiž byl i plukovník, pak bilanci zvýšila. Jde o první střet s mrtvými po 45 letech. Oba státy mají nevyřešené územní spory v Himaláji.

Foto: Profimedia.cz

Indičtí vojáci. Ilustrační foto

Článek

„Nastalou situaci se snaží uklidnit vyšší vojenští představitelé obou zemí,“ uvedla indická armáda s tím, že ztráty utrpěly obě strany. Čína ale zatím žádné nepotvrdila.

V rámci deeskalace přitom vojáci na hlídky nenosí střelné zbraně, při střetu byly použity tyče a kameny.

V Kašmíru hlídkují indičtí vojáci ve vylidněných ulicích

Svět

Čínský ministr zahraničí Čao Li-ťien uvedl, že Indové v Ladaku překročili hranice a zaútočili na čínské vojáky, což vyvolalo odvetu. „Jejich vojáci nás provokují a napadají, což má za následek fyzickou konfrontaci mezi pohraničními silami na obou stranách,“ řekl. Indové zase konflikt dávají za vinu protější straně.

Napětí na hranicích Indie a Číny trvá už několik týdnů, Číňané se nestáhli ze sporných území včetně údolí Galvan, kam zamířili na hlídku Indové. Dosud si tenze nevyžádala žádné mrtvé ani zraněné. Agentura AP uvedla, že se jedná o první konfrontaci od roku 1975, při které zemřeli vojáci.

Foto: Mapy.cz

Ladak

Indická vláda oznámila, že ruší zvláštní status Kašmíru

Zahraniční

Situace mezi oběma státy je napjatá. Indie sdílí s Čínou 3500 kilometrů dlouhou hranici v oblasti Himaláje a obě země vedou vleklý spor, který v roce 1962 přerostl v krátkou válku. I přes řadu vyjednávání za posledních 30 let se ale hraniční spory nepodařilo dosud vyřešit. Čína si klade nároky na 90 000 kilometrů čtverečních ve východních Himalájích a dalších 38 000 na západě.

Ladák byl v minulosti součástí indického státu Džammú a Kašmír, od loňského roku je samostatným svazovým teritoriem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám