Hlavní obsah

Čínská vláda nejdřív tutlala pravdu, ale nakonec ji koronavirus posílil

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rané fázi pandemie koronaviru mnozí na Západě spekulovali, že špatně zvládnutý boj proti šíření nemoci vážně nabourá legitimitu čínského vedení v čele s prezidentem Si Ťin-pchingem. Dnes je hlava státu u Číňanů ještě oblíbenější než před vypuknutím nákazy.

Foto: Ju Peng, ČTK/AP

Prezident Si Ťin-pching na návštěvě jihočínského města Šen-čen.

Článek

Úvaha se zdála být logická: Komunistická strana Číny musí na pomalou reakci a zamlčování faktů tvrdě doplatit. Zprvu to tak skutečně vypadalo. Od ledna, kdy na covid-19 zemřel v zemi první pacient, do března mnozí Číňané otevřeně vyjadřovali svou frustraci z postupu úřadů.

Všichni cítíme, že naše země a naše strana se tváří v tvář epidemii staly silnějšími
Sia Jü-sin, univerzitní studentka

Vlna rozhořčení dosáhla vrcholu v únoru, kdy nemoci podlehl Li Wen-liang, oftalmolog, který jako jeden z prvních upozornil na covid. Úřady jej však obvinily ze šíření lživých informací a lékař musel slíbit, že s činností „narušující společenský řád“ přestane.

Veřejnost spokojena

Čínští uživatelé internetu masově kritizovali nejen prvotní pokusy o ututlání pravdy, ale i pozdější (a opožděná) drakonická opatření přijatá proti šíření infekce. Intelektuálové odsoudili úředníky za to, že před službou lidu staví loajalitu vůči nadřízeným. Sü Čang-žun, profesor práva na pekingské Univerzitě Čching-chua, v článku dokonce obvinil z nezvládnutí pandemie přímo Sia (jak připomněla BBC, čekal ho vyhazov a posléze i krátké zatčení).

První průlom? Čínská vakcína u dobrovolníků funguje, vytvořila protilátky

Koronavirus

Počínaje březnem, kdy nové případy nákazy spadly pod sto denně, se však postoj čínské veřejnosti začal pomalu obracet. Studie v odborném Časopise čínských politických věd, která podrobila analýze komentáře čínských uživatelů internetu týkající se postupu úřadů během pandemie, dospěla k závěru, že za celé období vyznívaly vesměs důvěřivě a pozitivně.

Podobně kladné hodnocení postupu čínské vlády sdílí většina obyvatel říše středu, jak dokazuje průzkum provedený online v 31 čínských provinciích týmem expertů z kanadské Univerzity v Yorku. V něm oslovení Číňané ohodnotili výkon vlády na škále od 10 do 50 průměrnou hodnotou 39,2, což značí velmi vysokou spokojenost. Jak to všechno vysvětlit?

Z již citovaného průzkumu Univerzity v Yorku vyplynulo, že občané z nedostatků viní především místní úřady, a ne vedení v Pekingu. Z tohoto pohledu byla západní domněnka, že krize ohrozí pozici Sia, pouhou optickou iluzí – Číňané ve skutečnosti už od začátku soustředili své výtky na lokální úředníky.

Kritika z ciziny? Zcela nepřijatelná

Druhým faktem je, že čínská mládež je zároveň liberální i nacionalistická. Podle Suej-šeng Čaa, politologa na americké Denverské univerzitě, jsou mladí Číňané liberální, co se týče domácích otázek, zatímco k mezinárodním problémům přistupují s hrdým nacionalismem.

Čína už se viru nebojí a slaví. Miliony lidí se daly do pohybu

Svět

Jinými slovy: kritizovat čínské úřady mohou jen Číňané, zatímco jakákoliv kritika zvenčí je nepřípustná. „Všichni cítíme, že naše země a naše strana se tváří v tvář epidemii staly silnějšími,“ citoval list The Washington Post Sia Jü-sin, 22letou univerzitní studentku.

Na Západě naopak image Pekingu utrpěla
Zatímco průzkumy mezi Číňany ukazují, že postup centrální vlády proti covidu-19 její legitimitu ještě posílil, průzkumy na Západě přinesly zcela opačné výsledky.
Podle sondy agentury Pew Research Center provedené v Evropě, Severní Americe a Tichomoří považuje reakci Číny na pandemii za špatnou 61 procent respondentů.
To odráží i zhoršení pověsti samotného Si Ťin-pchinga – malou či žádnou důvěru v něho má 78 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám