Hlavní obsah

Čínská kosmická loď se úspěšně spojila s experimentální stanicí

Peking

První čínské vesmírné plavidlo Tchien-čou 1 (Nebeské plavidlo) se úspěšně spojilo s experimentální laboratoří Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2). Kromě toho, že bezpilotní stroj na orbitální stanici dopravil náklad, tak učinil další krok ve snaze Číny vybudovat na oběžné obyvatelné kosmické středisko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První vesmírná nákladní loď čínské výroby zadokovala u kosmické laboratořeVideo: Reuters

 
Článek

Nebeské plavidlo odstartovalo ve čtvrtek večer místního času z nejnovějšího čínského kosmického střediska Wen-čchang v jižní ostrovní provincii Chaj-nan, napsala agentura AP. Vynesla ji raketa Dlouhý pochod 7.

Zásobovací loď unese podle čínských státních médií šest tun nákladu a dvě tuny paliva. Na cestě bez posádky může být tři měsíce a je naprogramována tak, aby po dosažení kosmické laboratoře prováděla vědecké pokusy.

Experimentální laboratoř Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2) umístila Čína na oběžnou dráhu v loňském roce. Dva čínští kosmonauti strávili v laboratoři celý měsíc; byla to nejdelší čínská mise s lidskou posádkou.

Základní modul budoucí čínské vesmírné stanice o hmotnosti 20 tun má být vypuštěn příští rok. Celá 60tunová stanice by měla být plně funkční v roce 2022 a fungovat by měla nejméně deset roků, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám