Hlavní obsah

Čína zakázala Ujgurům náboženské svatby. Trestá se i nechuť sledovat státní televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína zavedla nové restrikce v neklidné provincii Sin-ťiang obývané muslimskými Ujgury. Nově jsou zakázány abnormálně dlouhé vousy, nošení oděvů zakrývajících celé tělo i závojů na veřejných místech i čistě církevní svatby. Čína opatření zdůvodňuje bojem proti islámskému extremismu.

Foto: Nir Elias, Reuters

Demonstrující ujgurské ženy

Článek

Zákony schválené poslanci západočínské provincie nově zakazují záměrně poškozovat dokumenty, neposílat děti do státních škol a nedodržovat nařízení plánovaného rodičovství. Zakázáno je také odmítat sledování státní televize.

Pracovníci ve veřejných prostorách, jako jsou nádraží a letiště, nyní mají „rozmlouvat“ vstup lidem, kteří mají zahalené celé tělo nebo závoj, a nahlásit je policii.

Podobná nařízení platila už v minulosti, ale neměla formu zákona a za jejich nedodržování nehrozily postihy. Úřady už dříve zavedly omezení na vydávání pasů Ujgurům.

Recept na výrobu radikálů

Organizace na ochranu lidských práv upozorňují, že restrikce mohou naopak posílit sklony k radikalizaci uvnitř utlačované ujgurské menšiny. Ta si dlouhodobě stěžuje na omezování své víry a kultury a na rozpínavost čínského většinového etnika Chanů i na počínšťování oblasti, kde nyní žije 45 oprocent Ujgurů a 40 procnet Chanů. Čína ovládá oblast od roku 1949, když obsadila krátce existující Východní Turkistán (1932 - 1934 a 1944 - 1949).

Střety mezi Chany a Ujgury si v Sin-ťiangu vyžádaly v posledních letech stovky obětí. Čínské úřady z většiny násilností obviňují ujgurské separatisty, které označují za teroristy.

Odlehlá ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang je největší čínskou provincií. Tamní Ujgurové jsou turkický národ s jazykem příbuzným turečtině či uzbečtině. Území je bohaté na ropu a zemní plyn. Peking tvrdí, že do oblasti investoval milióny a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám