Hlavní obsah

Čína vyšle v září do vesmíru tři kosmonauty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

Čína plánuje na konci září vyslat do kosmu vesmírnou loď Šen-čou VII s tříčlennou posádkou. Jeden z kosmonautů by měl během letu vystoupit do volného prostoru. O plánované misi v úterý informoval hongkongský deník Wen-Wei Po s odvoláním na oficiální čínské zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Technik na snímku z roku 2003 běží k čínské kosmické lodi Šen-čou-4 poté, co přistála v severní Číně. Čína tak udělal zásadní krok k vyslání člověka do vesmíru.

Článek

Předchozí informace uváděly, že start rakety by se měl uskutečnit v říjnu, možná během státního svátku 1. října, kdy Čína slaví výročí vyhlášení Čínské lidové republiky v roce 1949.

"Nyní je poměrně jisté, že termín bude před státním svátkem, protože nejlepší startovací okno pro raketu Šen-čou-VII bude před 1. říjnem," napsal hongkongský list Wen Wei Po s odvoláním na nejmenované čínské oficiální zdroje.

Start rakety Šen-čou VII z kosmodromu na severozápadě Číny však byl už dříve posunut a nové datum zatím nebylo sděleno oficiálně. Loni čínský rozhlas uvedl, že vycházka do kosmického prostoru by měla být přenášené živě televizí.

Podle listu byl měla kosmická loď přistán na severu Číny.

Čína se v říjnu 2003 stala po Spojených státech a Rusku teprve třetí zemí, která je v současnosti schopná dopravit do kosmu člověka vlastními prostředky. O dva roky později uskutečnila zatím svůj poslední let lidské posádky a její dva kosmonauti strávili na palubě lodi Šen-čou-VI ve vesmíru pět dní. Loni Čína vyslala do kosmu svou první lunární sondu a oznámila, že by chtěla vybudovat na Měsíci základnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám