Hlavní obsah

Čína staví třetí letadlovou loď, je velká skoro jako americké

– Peking/Washington

V loděnici Ťiang-jan u Šanghaje se staví třetí čínská letadlová loď nesoucí zatím prosté označení „nosič typ 003”. Čína zatím o lodi nezveřejnila mnoho podrobností, ale podle satelitních záběrů analyzovaných experty ze Střediska pro strategická a mezinárodní studia stavba postupuje rychle, uvedl server Foreign Policy.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Čínská letadlová loď Liao-ning. Ilustrační foto

Článek

Podle záběrů je téměř hotový celý trup, rovná průběžná vzletová a přistávací paluba i nástavba 318 metrů dlouhé lodě. Ta bude zatím největší a nejpokročilejší lodí nejen v čínském námořnictvu, ale vůbec ve světě, a to s výjimkou USA, jejichž plavidlům se však velikostí přibližuje.

Oproti americké třídě USS Gerald Ford je loď jen o 13 metrů kratší, má taky užší palubu o šířce 73 metrů. To může souviset s velikostí suchých doků. Také má o jeden startovací katapult méně, má jen tři o délce 105 metrů a dva výtahy, které jsou větší než u předchozí letadlové lodi Šan-tung. Ta ale nebyla vybavena katapulty, používala tzv. skokanský můstek, tedy zvednutou příď.

Práce na novém plavidle natolik pokročily, že by loď mohla být připravena ke spuštění na vodu už letos, a ne až v příštím roce, jak se původně plánovalo.

Podle amerického Indopacifického velitelství bude mít Čína do roku 2025 ve službě už čtyři letadlové lodě, z toho dvě nového typu 003. Do roku 2030 by k nim mohla přibýt pátá. Čína je největším výrobcem lodí na světě.

Americké námořní loďstvo už není největší, Čína staví lodě rychleji

Amerika

Obavy z plánů Pekingu 

Expert Eric Sayers z American Enterprise Institute, který byl dříve poradcem velitele amerických pacifických sil, varoval před ambicemi Číny, jaké ukazuje vznikající plavidlo. „Tohle není pro blízká moře. Tady jde o soustředění síly do Indopacifické oblasti a dál. Snahou Číny je pokusit se vybudovat širomořské námořnictvo. Přesně to ukazuje třetí nosič a následující plány,“ upozornil Sayers.

Experti se obávají, že by Čína za pomoci svého silného námořnictva, které má už více lodí než americké, mohla napadnout Tchaj-wan.

Čína nacvičuje obklíčení Tchaj-wanu

Svět

„Myslím, že budou více konfrontační,“ uvedl k postupu Číňanů kapitán amerického námořnictva ve výslužbě Jerry Hendrix, který působil i na ministerstvu obrany. „Se svými letadlovými loděmi si mohou myslet, že budou schopni dost dlouho ovládat moře, aby mohli provést obojživelný výsadek,“ dodal.

Podle Sayerse dokonce Čína plánuje mít dvě flotily, z nichž jedna by operovala v blízkých mořích a druhá byla širomořská: „Letadlové lodě ukazují rostoucí důvěru, že mají průmyslovou kapacitu a schopnosti zastrašit americké námořnictvo v blízkých mořích nebo se mu přinejmenším na určité úrovni rovnat, a že mohou investovat zdroje ke schopnost vyslat námořní síly do vzdálených oblastí.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám