Hlavní obsah

Čína na propagandistickém videu ukázala novou nadzvukovou střelu

Novinky, nčs

Propagandistické video bojového arzenálu, které koncem června zveřejnila Čínská národní vesmírná agentura (CASC) na sociálních sítích, má údajně na několika záběrech zachycovat i novou verzi balistické střely Dongfeng-17. Čína se zatím ke spekulacím nevyjádřila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtyřminutové video, přesněji řečeno animace, ukazuje část čínského vojenského arzenálu při simulacích útoku. Po zveřejnění videa na konci června se začaly znovu objevovat spekulace o nové a výkonnější nadzvukové střele Dongfeng-17, jež měla být testována už před dvěma lety.

Vzhledem k tomu, že Čína spekulace nepotvrdila, lze se jen domnívat, zda je video skutečným znázorněním zbraní, nebo se jedná o propagandu, zamýšlí se zahraniční servery jako australský News.com.au a britský bulvární The Sun.

Desetinásobek rychlosti zvuku

V době, kdy vztahy mezi Spojenými státy a Čínou nejsou optimální, je tak video jasnou zprávou, že Peking se snaží zapojit do závodů v nadzvukovém zbrojení. O to se kromě USA snaží také Rusko, které v minulosti rovněž nadzvukové střely testovalo.

Vylepšená verze střely Dongfeng by měla být schopná dosáhnout rychlosti přibližně 12 tisíc kilometrů v hodině, tedy zhruba desetinásobku rychlosti zvuku. Raketa s doletem až 2500 kilometrů by na sobě mohla nést nadzvukový kluzák, který je díky své obratnosti velmi těžké zachytitelný pro protiraketové systémy.

„Kluzák vyletí z horní části atmosféry a dokáže několikrát rychle změnit směr, což bude pro protiraketové systémy složité,” dodal pro server Global News vojenský analytik Wei Dongxu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám