Hlavní obsah

Tibetští demonstranti se vzdávají, tvrdí Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínská tisková agentura Nová Čína ve středu uvedla, že se více než sto demonstrujících Tibeťanů ve Lhase vzdalo policii. Udělali to prý po výzvě, provázené hrozbou tvrdého zákroku.

Foto: KYODO, Reuters

Vypálený obchod v Lhase

Článek

Nová Čína zprávu o tom, že se sto pět Tibeťanů vzdalo,uvedla s odvoláním na zdroje z místních úřadů. Podle zástupce guvernéra se všichni účastnili násilnosti, zejména „rvaček, rabování a žhářství“.

Při násilných protestech v den výročí čínské invaze do Tibetu, davy Tibeťanů vyšly do ulici. Protest zakončily útoky na čínské obchody, které byly vyrabovány a zapáleny.

Čína již na počátku týdne vyzvala Tibeťany, aby informovali o těch, kdož se násilných protestů zúčastnili. Oznámila, že potrestá všechny, kdož překročili zákon.

Protikladné zprávy

Podle čínských zdrojů při násilných protestech zahynulo 13 lidí, které prý zabil rozlícený dav. Při zásahu pořádkových sil bylo podle Číňanů zraněno několik desítek policistů a vojáků.

Tibetské exilové zdroje ale uvádějí, že při zásahu čínských sil zemřelo nejméně 99 Tibeťanů. Podle Kate Saundersové z organizace International Campaign for Tibet se ve Lhase hovoří o stovkách zatčených.

Tvrzení stran nelze ověřit z nezávislých zdrojů, protože do Tibetu nemají přístup zahraniční novináři. Organizace bojující za lidská práva Human Rights Watch vyzvala Čínu, aby umožnila nezávislé vyšetřování a umožnila přístup k zatčeným

Reklama

Související témata:

Související články

Demonstrace v Tibetu si vyžádaly dva mrtvé

Nejméně dva mrtvé si v pátek vyžádaly nejsilnější protičínské protesty za posledních 20 let v tibetském správním středisku Lhasa, uvedla britská stanice BBC....

Výběr článků

Načítám