Hlavní obsah

Čína příští rok vyšle další sondu na Měsíc

– Peking

Čína v říjnu 2010 vypustí druhou lunární sondu, která bude prozkoumávat povrch Měsíce. Družice s názvem Čchang E-2 bude souputníka Země obíhat asi sto kilometrů blíž jeho povrchu než první čínská lunární družice, která svou činnost ukončila letos v březnu. Informoval o tom čínský deník China Daily.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters, Reuters

Článek

Čchang E-2 je součástí druhé fáze čínského plánu na prozkoumání Měsíce, v jehož rámci k němu chce Peking do roku 2013 vyslat první čínské robotické vozítko Čchang E-3. Ve třetí fázi Čína plánuje do roku 2017 na Měsíc vyslat kosmickou loď, která zde má sebrat vzorky a vrátit se na Zem, uvedl deník.

Vědeckým cílem projektu je mimo jiné prozkoumat geologickou skladbu Měsíce a pokusit se najít využitelné suroviny. Čínský program na prozkoumání Měsíce v dalších bodech počítá se zřízením stálé základny na jeho povrchu.

Čchang E-1 fotky Měsíce začala posílat v listopadu 2007. Své působení skončila v letos v březnu, když kontrolovaně "havarovala" na jeho povrchu.

Po někdejším Sovětském svazu a USA se v roce 2003 stala Čína teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu kolem Země člověka.

Reklama

Související témata:

Související články

NASA nemá na dalšího muže na Měsíci peníze

Americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) si nemůže dovolit vyslat astronauta na Měsíc. Podle britského deníku The Daily Telegraph se závěrem přišla příslušná...

Výběr článků

Načítám