Hlavní obsah

Čína napumpuje do ekonomiky čtyři biliony, aby zmírnila důsledky koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská centrální banka v pondělí napumpuje do ekonomiky 1,2 bilionu jüanů (3,9 bilionu Kč), aby zmírnila dopady šíření nového typu koronaviru. Banka to v neděli oznámila na svém webu. Čínské finanční trhy byly kvůli oslavám příchodu nového lunárního roku několik dnů zavřené, v pondělí se ale po delší pauze znovu otevírají a vláda má obavy, aby kvůli omezení ekonomické aktivity nebyly narušeny peněžní toky.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Zákazníci s ochrannými maskami před obchodem v Pekingu

Článek

Centrální banka peníze poskytne prostřednictvím reverzních repo operací, kdy nakupuje cenné papíry, které později zase prodá. Čínské úřady slíbily, že využijí více nástrojů měnové politiky, aby zajistily dostatečnou likviditu a podpořily firmy, které epidemie koronaviru nejvíce zasáhla. Řada firem totiž poslala zaměstnance na nucenou dovolenou a přerušila činnost, aby zabránila šíření nákazy.

V Číně na nový koronavirus zemřelo už více než 300 lidí a přes 14 tisíc je jich nakaženo.

Němci evakuovali z Číny i dva lidi s koronavirem

Zahraniční

Centrální banka v neděli uvedla, že celková likvidita v bankovním systému bude po plánované finanční injekci o 900 miliard jüanů vyšší, než byla ve stejném období loni. Podle propočtů agentury Reuters připadá na pondělí splatnost reverzních repo operací v objemu 1,05 bilionu jüanů, což znamená, že v čistém vyjádření se do ekonomiky dostane hotovost za 150 miliard jüanů.

Brit rozhodl, že bez dcery z Číny neodejde

Zahraniční

Investoři předpokládají, že začátek obchodování na finančních trzích v Číně bude v pondělí silně rozkolísaný. Trhy byly uzavřené od 23. ledna a znovu otevřít se měly už minulý pátek, vláda ale rozhodla, že kvůli šíření koronaviru zůstanou uzavřeny až do pondělí. Úřad pro regulaci akciových trhů v neděli uvedl, že s žádným dalším odkladem už nepočítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám