Hlavní obsah

Čína má čím dál tím méně dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská populace rostla v uplynulém desetiletí nejpomaleji od zavedení politiky jednoho dítěte v 70. letech 20. století. Loni žilo v Číně 1,41 miliardy lidí. Podle agentury Reuters to vyplývá to z úterních zveřejněných výsledků sčítání lidu, které čínský statistický úřad provedl v roce 2020.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Populace v pevninské Číně vzrostla za poslední dekádu o 5,38 procenta na 1,41 miliardy. Za desetiletí před sčítáním v roce 2010 stoupl počet obyvatel o 5,84 procenta na 1,34 miliardy. Nyní zveřejněný růst těsně zaostal za vládním cílem z roku 2016, podle nějž mělo být v Číně do roku 2020 na 1,42 miliardy obyvatel.

Výsledky sčítání vytvářejí podle Reuters další tlak na Peking, aby zatraktivnil pobídky pro páry a přiměl je pořizovat si více než pouze jednoho potomka.

Státní média byla v posledních měsících ohledně vyhlídek demografického vývoje v zemi čím dál pesimističtější, podle nich se populace může začít zmenšovat již v příštích několika letech. Organizace spojených národů odhaduje, že počet obyvatel pevninské Číny dosáhne vrcholu v roce 2030 a poté začne klesat.

Čínská vláda se dlouho snažila bránit populačnímu růstu, který by podle ní bránil vzestupu ekonomiky i prosperity. V roce 2016 Čína nahradila politiku jednoho dítěte, uplatňovanou od konce 70. let s cílem zastavit tehdejší populační explozi, limitem dvou dětí na jeden pár.

Reklama

Výběr článků

Načítám