Hlavní obsah

Čína chce dominovat. Je největší hrozbou pro svobodu, varoval šéf amerických tajných služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Čína představuje největší hrozbu pro demokracii a svobodu ve světě od druhé světové války. Podle agentury AP to ve čtvrtek uvedl ředitel amerických tajných služeb (DNI) John Ratcliffe.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tajné informace hovoří jasně: Peking chce dominovat nad Spojenými státy a zbytkem světa ekonomicky, vojensky i technologicky,” napsal Ratcliffe v článku zveřejněném deníkem The Wall Street Journal. Čínu přitom obvinil, že „krade americkým firmám duševní vlastnictví, kopíruje jejich technologie a poté nahrazuje americké firmy na globálním trhu”.

Čína přesunula své zájmy a snaží se ovlivnit Bidenovu správu, tvrdí zpravodajci

Amerika

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa stupňuje v posledních týdnech protičínskou rétoriku a varuje, že Trumpův nástupce Joe Biden bude k Číně příliš shovívavý. Washington rovněž přitvrzuje sankce vůči Číně, ať už za postup Pekingu vůči Tibetu, Hongkongu, Tchaj-wanu, či kvůli čínským obchodním praktikám.

Další čínské firmy na černé listině

Ve čtvrtek americká vláda oznámila, že na černou obchodní listinu nově zařadila největšího čínského výrobce čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) a čínský ropný a plynárenský koncern CNOOC.

Podle Spojených států mají tyto firmy vazby na čínskou armádu. Subjekty na seznamu mají zakázaný přístup k americkým technologiím bez souhlasu vlády USA. Kromě uvedených dvou čínských společností se nově na seznamu ocitly také China Construction Technology a China International Engineering Consulting.

Postoj k Číně je klíčový

„Tato generace bude posuzována podle toho, jak zareaguje na snahy Číny změnit svět k obrazu svému a nahradit Spojené státy jako dominantní supervelmoc,” uvedl ve svém článku šéf amerických tajných služeb Ratcliffe. Na boj proti čínské hrozbě vyčlenil z rozpočtu tajných služeb zvláštní prostředky.

Aby vám ty oči někdo nevypíchl, varuje Čína zahraniční rozvědky

Svět

Podle Ratcliffea a dalších amerických činitelů Čína krade citlivé americké obranné technologie, aby podpořila plány čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na modernizaci čínské armády. Peking je rovněž obviňován, že využívá svého přístupu k čínským technologickým firmám, jako je Huawei, k shromažďování tajných informací, narušování komunikace a ohrožování soukromí uživatelů po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám