Hlavní obsah

Český turista zemřel na Novém Zélandu na podchlazení

Sedmadvacetiletý Čech, který v červenci 2016 na Novém Zélandu přišel o život, zahynul na následky podchlazení. Uvedla to novozélandská koronerka Anna Tuttonová v závěrečné zprávě. Českého turistu tehdy doprovázela jeho přítelkyně. Té se podařilo přežít a měsíc čekala na záchranu v chatě správy národního parku.

Foto: Profimedia.cz

Trasa známá jako Routeburn Track na Novém Zélandu

Článek

Tragédie se stala na 32kilometrové trase známé jako Routeburn Track. Český pár se na ni vydal v novozélandském zimním období, kdy je cesta oficiálně uzavřená. V oblasti hustě sněžilo a stezka byla pokryta vysokou vrstvou sněhu.

Vzhledem k tomu, že pár nikomu neřekl o své túře, nikdo ho dlouhou dobu nepohřešoval a nehledal. Teprve když příbuzní v Česku začali být znepokojení a kontaktovali známé na Novém Zélandu, obrátil se český konzulát na policii, která následně Češku nalezla.

Tuttonová, která okolnosti smrti prověřovala, za přímou příčinu úmrtí označila podchlazení. Poznamenala rovněž, že hlavní příčině smrti předcházela série incidentů včetně podcenění rad, počasí, vybavení i oblečení.

Podcenili počasí 

Dvojici na túře 27. července zaskočila tma a špatné počasí. Noc mladí strávili ve spacácích pod otevřeným nebem, takže ráno byli promočení a prochladlí. Další den se počasí zlepšilo a Češi v dálce viděli chatu u Mackenzieova jezera, ke které se vydali. Místo po značené trase se rozhodli si cestu zkrátit, ale zabloudili.

Počasí se opět zhoršilo a muž si pod vlivem podchlazení začal odkládat oblečení a chovat se iracionálně. Pár poté zasáhla lavina, která ho zaklínila mezi větvemi a kamením. Jeho partnerka s ním nebyla schopná pohnout a on měl postupně stále větší problémy s dýcháním, až nakonec zemřel.

Češka zbytek noci strávila u jeho těla a ráno se pokusila vydat k chatě. Kvůli špatnému počasí ale znovu zabloudila, takže musela venku strávit další noc. Do chaty se dostala vyčerpaná až další den odpoledne. Ač byla chata na zimu opuštěná, zásoby trvanlivých potravin a dřeva na topení ženě zachránily život. Pátrací týmy ji našly 24. srpna. O dva dny později záchranáři vyprostili tělo jejího přítele, které bylo na příkré stráni asi dva kilometry od chaty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám